Meest duurzame gebouw niet van aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

Meest duurzame gebouw niet van aanbestedingen

Terwijl overal in Nederland stadskantoren, scholen provinciehuizen en kindcentra vernieuwen en verduurzamen, grepen ze toch net naast de prijs voor het duurzaamste gebouw. Opvallend, want er staan nogal wat publieke gebouwen op de nominatie om te verduurzamen. Triodos-bank is voor 2020 winnaar geworden van de Duurzaam Bouwen Awards, die 6 februari werden uitgereikt. De Triodos-bank kreeg voor zijn nieuwe hoofdkantoor gisteren een gouden kikker, tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Assen.

J.P. van Eesteren was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de realisatie van het project. RAU architecten tekende voor het ontwerp.Volgens de jury was de integrale benadering en uitwerking van duurzaamheid op gebouw- en gebiedsniveau de doorslaggevende factor voor het toekennen van de Gouden Kikker. “Dit project is een zeer inspirerend voorbeeld voor iedereen die met duurzaamheid bezig is in Nederland.”

©Triodos 2020

Het pand valt op door de toepassing van diverse technieken. Alle aspecten van duurzaamheid zijn meegenomen in dit project: circulaire materialen, losmaakbaarheid, ecologische inpassing in bosomgeving, energie en klimaatbestendigheid. Ook de communicatie over het project werd beoordeeld met uitmuntend. Enige kanttekening, aldus de jury, is de herhaalbaarheid en opschaalbaarheid van dit project. ”

Van Triodos Bank mag je een dergelijk geslaagd project verwachten, maar dat geldt niet voor iedere opdrachtgever”, zo stelt de jury, volgens het persbericht. Of dat ook komt doordat aanbestedingen in de weg staan aan doelmatig inkopen stond er niet bij in het juryrapport, maar Aanbestedingsnieuws denkt weer eens van wel.

Volgens de website van Triodos is bij de bouw onder meer rekening gehouden met vleermuizen en nestkastjes voor vogels. De constructie is van hout, dat vindt de jury duurzaam. De redactie van Aanbestedingsnieuws is het daar vreselijk mee oneens, vooral als er speciaal een bos voor gekapt moet worden. We gaan het nog verder uitpluizen.

De andere twee genomineerden in deze categorie waren wél publieke gebouwen. Dat zijn het‘Atlas-gebouw, het nieuwe hoofdgebouw van de TU Eindhoven’ en het Integraal Kindcentrum Magenta in Delden (Daar schreven we al eens over, dat was De Groene Droom). Dat laatste project won in Assen de Publieksprijs (foto rechts), net voor Triodos Bank (28% tegen 24%).  Naast de drie genomineerde projecten gaf de jury een oeuvreprijs aan het project EVA-Lanxmeer van Marleen Kaptein (foto onder) in Culemborg. Dit project startte ongeveer twintig jaar geleden en het laatste deel van deze wijk is onlangs opgeleverd.

De jury van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 bestond uit:

  • Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, Hoogleraar Climate Design & Sustainability Faculteit Bouwkunde TU Delft; juryvoorzitter
  • Drs. Robert Koolen MBA, Voorzitter Beleidsadviescommissie Duurzaamheid Bouwend Nederland, Directeur Strategie & Innovatie, Heijmans Vastgoed; Programmamanager Duurzaamheid, Heijmans;
  • Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 voor Triodos Bank en BSH 20 EIr. Wim Hazeu, Bestuurder Wonen Limburg, Chairman working committee on energy & construction Housing Europe
  • Jos van Dalen, Programmadirecteur Aardgasvrije Wijken, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
  • Lian Merkx, Programmamanager Energie, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)

 

Zie ook: https://www.duurzaambouwenawards.nl/2025-2/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *