Marktconsultatie Eindhovense innovatie partnership gepubliceerd – Aanbestedingsnieuws

Marktconsultatie Eindhovense innovatie partnership gepubliceerd

Eindhoven publiceert op TenderNed een marktconsultatie voor een nog te houden innovatiepartnerschap. De innovatiepartnerschap is een instrument uit de nieuwe Aanbestedingsrichtlijn als oplossing voor leveranciers die producten ontwikkelen die nog niet op de markt zijn. Met een marktconsultatie zou je denken dat Eindhoven nog de boer op moet. Er moet nog iemand worden gezocht. Toch lijken er al commerciële partners te zijn geworven in een eerder stadium: te weten GemCloud en Gemboxx.

De gemeente Eindhoven en MijnGemeenteDichtbij (ambtelijke fusieorganisatie van de gemeenten Boxtel en Sint Michielsgestel) hebben besloten om samen te werken, en hebben een coöperatie – de coöperatie Beware – opgericht die bedoeld is voor de ontwikkeling en eventueel de exploitatie van applicaties. Woerden was ook nadrukkelijk bij de overeenkomst betrokken, de naam BeWare staat voor Boxtel Eindhoven en Woerden. Dat bericht staat op de Marktconsultatie bij de omschrijving.

Bij de oprichting  (11 juli 2016, concept notaris dd. 15-12-15) hebben de Eindhovense raadsleden vragen gesteld over het precieze doel van de onderneming BeWare. Woerden? Waarom Woerden? Dat noemt Schreurs een “coalition of the willing”. Dat ze dat willen is wel duidelijk, maar wat ze willen, wordt de raadsleden maar niet duidelijk. Beware moet software gaan ontwikkelen, maar nog niet klanten werven? Wethouder Schreurs antwoordde over Beware “Het gaat juist om een flexibele netwerkorganisatie, waarin (volgens het Bijenkorf-principe) mensen (met hun kennis en kunde) vanuit de deelnemende gemeenten (naar behoefte) worden ingevlogen.

De Eindhovense VVD vindt dat als er nadrukkelijk geen business case ligt, de gemeente helemaal geen corporatie moet beginnen. Over de business case hoeven we ons volgens wethouder Schreurs  geen zorgen te maken, ze spreekt daarbij de bemoediging uit dat de corporatie (BeWare dus, die nog moet worden opgericht)  eerder ervaringen heeft opgedaan met Corv. Schreurs: “Eerst maken van werkende software gaat om het aantonen dat deze (moderne) manier van software maken goede, betrouwbare, veilige applicaties kan opleveren. Het eerste bewijs daartoe is met de CORV-applicatie geleverd, maar het is goed om dat draagvlak breder te maken.”

Corv staat voor collectieve routeer voorziening en is een structuur waarmee “verzoeken tot onderzoek” kunnen worden verstuurd naar de Raad voor de Kinderbescherming”, Computable berichte eerder dat de gemeente Eindhoven, voor Corv samen met Gemcloud in zee ging, in 2014. Er zouden erg veel gemeenten mee werken.

De coöperatie Beware blijkt nu dus, via TenderNed een marktconsultatie te organiseren, ter voorbereiding op de Europese aanbesteding van een innovatief partnerschap. Het doel van de marktconsultatie is om “geïnteresseerde partijen nader te informeren over de achtergrond en doelstelling van de aanbesteding en het partnerschap te bespreken”.Het uitgangspunt is om de Europese aanbesteding kort na de marktconsultatie te publiceren. De vermoedelijke publicatiedatum van de aankondiging is 5 april 2017, zo vermeldt het marktconsultatiebericht. Frappant, want de marktconsultatie sluit pas 5 september.

Blijkens een MoU(Memorandum of Understanding) is er een afspraak tussen de gemeente Eindhoven, Boxtel, en Woerden aan de ene kant en Gemboxx aan de andere. Een MoU is juridisch helemaal niks, net als een intentieverklaring. Het verplicht tot niets maar geeft aan wat de intentie is dat je wil gaan doen. Dan is het dus een beetje gek dat als je die MoU leest, dat daar dan geen intentie uit duidelijk wordt.

Wat wel eerder duidelijk werd is dat het bedrijf Gemboxx eerder in opspraak raakte, nadat een Woerdense wethouder via zijn pensioen bedrijf BDB een aandeel had in in een bedrijf Grexx, dat weer een aandeel had in Gemboxx. De Woerdense wethouder Bob Duindam, moest daar al om aftreden. Woerden had zich dus mee verbonden in de coöperatie Beware.

Een woordvoerder  van de gemeente Eindhoven liet eerder weten tegenover Computable: ‘Eén van de kenmerken van deze coöperatie (Beware) is wel dat ze open staat voor samenwerking met zo veel mogelijk leveranciers binnen de uitgangspunten van de coöperatie. We geloven er in dat deze opzet kansen oplevert voor leveranciers – ook mkb’ers, innovatieve starters en studenten – op de overheidsmarkt.’

We verklappen niet wat we gaan doen: Door Schreurs gesloten golfslagbad 

Schreurs weet natuurlijk ook nog niet hoe de marktconsultatie voor de partnership gaat aflopen maar we weten al wel via Binnenlands Bestuur dat de directeur van Gemboxx heeft laten weten zich als geinteresseerde gegadigde. Wie zou er nog meer aandeelhouder zijn van Grexx, Gemcloud en Gemboxx.

We verklappen niet wat we gaan doen maar neem je zwembroek mee.

 

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/gemeentelijke-softwarecooperatie-verder-zonder.9560152.lynkx 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *