Maassluis trekt aanbesteding in, vervanging Koepaardbrug op handen – Aanbestedingsnieuws

Maassluis trekt aanbesteding in, vervanging Koepaardbrug op handen

De gemeenteraad van Maassluis heeft eerder middelen beschikbaar gesteld voor de renovatie van de Koepaardbrug. Nu blijkt echter uit vervolgonderzoek dat de brug compleet vervangen moet worden en daarmee verandert de totale opdracht. De raad is hier onlangs over geïnformeerd. Gevolg is dat de gemeente de opdracht opnieuw moet aanbesteden.

Op dit moment geldt sinds januari 2023 een gewichtsbeperking voor verkeer over de Koepaardbrug. De brug dateert uit 1956 is niet goed meer opgewassen tegen zwaar verkeer. Uit eerder onderzoek bleek nog dat renovatie een goede keus zou zijn: betaalbaar en minder overlast voor de omgeving en het verkeer. Maar vervolgonderzoek wees uit dat renovatie niet haalbaar is. Een flinke tegenvaller voor de gemeente, ook financieel.

©Maassluis 2023

Voor de renovatie van de Koepaardbrug hield de gemeente een nationale niet-openbare aanbesteding om zo een geschikte bouwteampartner te kiezen. Die opdracht werd gegund aan de Combinatie Strooom (“de Combinatie”), bestaande uit BAM Infra, Equans Infra & Energie B.V. en Demako N.V. De opdracht bestond uit het voorbereiden van een technisch ontwerp en het uitvoeren ervan. De bouwcombinatie is niet aan de uitvoeringsfase toegekomen, omdat tijdens de eerste fase gebleken is dat renovatie van de brug niet haalbaar was is. Over de samenwerking met het bouwteam tijdens de voorbereiding is de gemeente positief. De huidige bouwteamovereenkomst moet echter beëindigd worden, omdat de opdracht voor de brug is veranderd: de gemeente moet opnieuw een aanbesteding uitschrijven, dat schrijft de aanbestedingswet zo voor.

De gemeente onderzoekt op dit moment welke type brug er op de plek van de Koepaardbrug terugkomt, rekening houdend met de financiële middelen, het (groeiend) aanbod van verkeer en andere voorwaarden waar de gemeente voor het dagelijks gebruik rekening mee moet houden.

Bron: Gemeente Maassluis, 2 juli 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *