Lot museum Arnhem over verkiezingen heen getild – Aanbestedingsnieuws

Lot museum Arnhem over verkiezingen heen getild

De beslissing over de nieuwbouw van het toonaangevende kunstmuseum Arnhem wordt over de verkiezingen heen getild. Wethouder Gerrie Elfrink heeft de Raad bovendien toegezegd een onafhankelijk onderzoek te gelasten naar het verloop van de procedure. Voor het museum lag een ontwerp klaar van Benthem Crouwel Architects, bekend van onder meer het Stedelijk Museum, het Anne Frank Huis, en het Amsterdam Museum. De offerte was ver boven de raming, van €11,2 miljoen.

Zoals vaker bleek dat zich maar één inschrijver had gemeld. Op 22 februari werd gemeld dat de aanbesteding voor de bouw werd stopgezet. Na de sluiting van de aanbestedingstermijn, op 9 februari bleek bovendien, dat voor het bouwkundig bestek slechts één aannemer had ingeschreven. Het museum is al dichtgegaan voor het resultaat van de aanbesteding bekend was. Dat heeft ermee te maken dat alle contracten voor het onderhoud van het gebouw en van leveranciers en medewerkers moesten worden opgezegd, met een lange doorlooptijd. Verder was er asbestonderzoek en sanering nodig.

De verbouwing, geraamd op bijna 15 miljoen euro, moet 550 vierkante meter extra expositieruimte opleveren, plus een opknapbeurt voor het rijksmonument. Ook

¢Museum Arnhem 2017

is een nieuw depot voorzien voor de kunst – en archologiecollectie van de gemeente. Het bureau Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam mocht het ontwerp maken.

Het museum moest de deuren al sluiten vanwege bouwonderzoeken en asbestsanering. De sluiting was gepland tot eind 2019, maar zal nu naar verwachting langer duren. Museum Arnhem blijft in de tussentijd actief door middel van pop-up tentoonstellingen, educatieprogramma’s en andere activiteiten. De komende tijd onderzoekt het college hoe de ambities voor Museum Arnhem te realiseren zijn.

Op de vraag of het mislukken van de aanbesteding niet van tevoren was in te schatten, antwoordt het college: “Nee. Er is  een zorgvuldig proces geweest met externe adviseurs op de verschillende onderdelen. Er is doorlopend meegerekend en het ontwerp is op onderdelen aangepast aan de prijspeilstijgingen in de markt. Maar wij lezen ook de krant. Op andere plekken gebeuren dit soort zaken ook. Dat zegt iets over de markt.”

Bron: Arnhem, 22 februari 2018

Zie ook:

https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/projecten/uitbreiding_museum_arnhem

https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/projecten/uitbreiding_museum_arnhem/Vragen_uitbreiding_en_verbouw_Museum_Arnhem

https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/elfrink-gelast-onpartijdig-onderzoek-naar-afhaken-aannemers-voor-nieuwbouw-museum-arnhem~aa4552fb/

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2307066/Lot-Museum-Arnhem-in-handen-nieuwe-gemeenteraad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *