Lockheed Martin gaat F16-trainingen verzorgen in Roemenië – Aanbestedingsnieuws

Lockheed Martin gaat F16-trainingen verzorgen in Roemenië

Lockheed Martin gaat de F16-opleiding in het Roemeense trainingscentrum helpen verzorgen. Het bedrijf zal ook de jachtvliegtuigen onderhouden die Defensie voor dit doel beschikbaar stelt. Minister Kajsa Ollongren ondertekende dit besluit vandaag in Madrid. De andere handtekeningen zijn van haar Roemeense ambtgenoot Angel Tîlvăr en Filippo Marchetti, senior regional executive van Lockheed Martin. De defensieministers van de EU zijn in de Spaanse hoofdstad vanwege de Raad Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft het initiatief genomen tot het opzetten van een F-16 trainingscentrum in Roemenië. Samen met Denemarken en met steun van de VS heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen voor F-16 capaciteit voor Oekraïne te coördineren. De bedoeling is om Oekraïense vliegers en technisch personeel op te leiden evenals piloten en hun teams uit NAVO-landen die overstappen op het Amerikaanse toestel.

Het trainingscentrum in Roemenië gebruikt de vliegtuigen eerst voor een opfriscursus van de ingehuurde F-16 instructeurs. Daarna volgt de training aan Oekraïense vliegers en NAVO-bondgenoten. Er wordt alleen in NAVO-luchtruim gevlogen.

©Defensie 2023 Angel Tîlvăr (links), Kajsa Ollongre en Filippo Marchetti (rechts)

Lockheed Martin heeft als fabrikant ervaring met het onderhoud van F-16’s en met het geven van trainingen in andere landen. Het onderhoud doet het bedrijf samen met Roemenië en in overeenstemming met de Nederlandse militaire luchtvaarteisen en de Europese luchtvaartregelgeving.

Nederland maakte al eerder bekend F16’s aan Oekraïne te leveren en te werken aan een plan voor F-16-trainingen. De eerste trainingen zijn al gestart in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Bron: Defensie, 29 augustus 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *