Limburg wil waterstofbank huisvesten – Aanbestedingsnieuws

Limburg wil waterstofbank huisvesten

De Europese Commissie wil een Europese waterstofbank oprichten om in de komende jaren de productie van hernieuwbare waterstof te verdubbelen.

©Ministerie van Economische Zaken 20201

Provincie Limburg stelt zich kandidaat om dit unieke Europese instituut te huisvesten. De provincie roept in een brief de Nederlandse regering op om haar kandidatuur voor deze ‘Groene kans’ te ondersteunen.

De Europese Commissie wil voor het einde van 2023 nog met de waterstofbank starten. Op die manier moeten producenten vanaf komend najaar al gebruik kunnen maken van ondersteuning en Europese premies om de productie van waterstof in de komende jaren aan te jagen. Hiervoor is 800 miljoen euro in het Innovatiefonds vrijgemaakt.

De nieuwe Europese waterstofbank zal de aankoop van waterstof moeten helpen garanderen, met name door gebruik te maken van de middelen van het Innovatiefonds. Zij zal drie miljard euro kunnen investeren om de toekomstige markt voor waterstof te helpen opbouwen. Zo wordt de economie van de toekomst gecreëerd. Het is doel om tegen 2030 in de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof te produceren. Een verdubbeling van het huidige aanbod.

Het Limburgse College van Gedeputeerde Staten is ervan overtuigd dat Limburg een vestigingslocatie kan bieden die onovertroffen is in Europa. Met steun van het kabinet is het opportuun en kansrijk en kan er gezamenlijk gewerkt worden aan een bidbook, om de waterstofbank ook daadwerkelijk naar Limburg te halen dit jaar.

Met het Brightlands-netwerk, waaronder de Brightlands Chemelot Campus, heeft Limburg namens Nederland alle ingrediënten in huis zoals de perfecte faciliteiten en bewezen innovatiekracht om deze te huisvesten. De Europese waterstofbank moet immers direct toegang hebben tot experts die werken in onderwijs en onderzoeksinstellingen, en toegang hebben tot startups en gevestigde bedrijven die nu al investeren in opschaling en grootschalige (groene) waterstofprojecten.

Daarnaast is de geografische ligging van het industriecluster Chemelot als uniek ecosysteem in het hart van Europa een enorm voordeel. De verbinding met belangrijke verkeersaders over weg, spoor en nabij gelegen luchthavens, maakt dat er binnen een half uur rijden aansluiting is met de Nederlands-, Frans- en Duitstalige arbeidsmarkt.

Bron: Limburg, 21 april 2023

(NDR: Rijden ja, van het OV hoeven de experts het niet te hebben en kun je de internationale trein het beste in Amsterdam nemen om snel in Berlijn of Parijs te komen, verder blijft het verbazen hoe waterstof het overduidelijke lievelingetje is in het periodieke stelsel van de EU terwijl er zo op dat arme stikstof wordt gescheten of het onderaan staat, waaromniet dubnium of astaat? Zijn het niet allemaal elementaire deeltjes?)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *