Late gunningsberichten naming en shaming: Eindhoven Airport – Aanbestedingsnieuws

Late gunningsberichten naming en shaming: Eindhoven Airport

Uit een gunningsbericht op TenderNed blijkt dat er een opdracht voor het herinrichten van het buitengebied van Eindhoven Airport is gegund. Goh, dat zou nou echt nieuws zijn, ware het niet, dat dat gebied al lang geherinricht is. De opdracht bleek gegund aan Strabag uit Vlaardingen voor een bedrag van €3.119.000,00 volgens het gunningsbericht.

Het Werk betreft de herinrichting van het buitengebied te Eindhoven Airport, bestaande uit de aanleg en inrichting van een boulevard en voorterrein. Het werk bestaat in essentie uit het opbreken van de bestaande bestrating, verleggen kabels en leidingen, herbestrating, plaatsing straatmeubilair, verlichting, technische installaties etc. alsmede het aanbrengen van groenvoorzieningen. Het ligt er nu, was het dat nu ook waard? Moest het ook echt?

Zie ook:

Bron: Tenderned, 11 oktober 2022
https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/275445/

©Eindhoven Airport 2022

Onze redactie vond dat er eerder al een nieuwsbericht over de aanleg is gepubliceerd dat bericht was van 17 maart 2019. Geen wonder, de aanbesteding was al in 2018 en de opdracht ging lopen in 2019.

Zie voor dat nieuwsbericht ook

https://nieuws.eindhovenairport.nl/173176-overeenkomst-aanleg-buitenterrein-eindhoven-airport

Gunningsberichten zijn zo meer leuk voor een nog op te richten zusterwebsite: Aanbestedingsgeschiedenis. 3 jaar na de gunning het gunningsbericht nog eens melden, voor wie is dat nog zinvol?

Gunningsberichten zijn hartstikke nuttig. Zo wordt ook aan de andere deelnemers en belangstellenden gecommuniceerd aan wie de opdracht is gegund en waarom, en wat ze nog kunnen doen om ervoor te zorgen dat zij de volgende keer een vergelijkbare opdracht zouden kunnen binnenhalen.

Bovendien blijkt door betrachte transparantie meestal vanzelf of er wel een verstandige beslissing is genomen. Zo wordt ook duidelijk te zien wie structureel grote overheidsopdrachten binnenhaalt en of er nog wat achter de strijkstok is blijven hangen en wie zijn strijkstok dat zou kunnen zijn.

Vier jaar na dato heeft het publiceren van gunningsberichten weinig zin meer. Was het niet de bedoeling dat de concurrenten van de opdracht wisten zodat zij geen rechtszaak zouden aanspannen? Waarom haalt Bam anders alle opdrachten van Schiphol binnen en wordt het hier gegund aan Strabag? Wat ga je eraan doen behalve de tegels opnieuw leggen.

Tijd valt niet meer terug te draaien en dat is een zeer vervelende eigenschap van tijd. De Europese Unie verplicht de publicatie van gunningsberichten maar zegt niet wanneer dat moet zijn. Wanneer gaat er eens een snugger kamerlid eisen dat gunningsberichten tijdig en compleet gepubliceerd worden?Aanbestedingsnieuws heeft er een hard hoofd in. Opnieuw wordt het allesvernietigende Aanbesteden denkelijk geen verkiezingsthema.

http://www.aanbestedingsnieuws.nl/antwoord-op-fvd-kamervragen-onafhankelijkheid-beveiligingsorganisatieverkiezingssoftware/

Verkiezingen en aanbestedingen: wat zeggen de partijprogramma’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *