Landmacht zet CV90 modernisering gevechtsvoertuigen door – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Landmacht zet CV90 modernisering gevechtsvoertuigen door

Afgelopen dinsdag is de nieuwe CV90 serie gevechtsvoertuigen van de landmacht in gebruik genomen. De eerste van 128 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen van de Koninklijke Landmacht is voorzien van rubber band tracks. Het is de opmaat naar een volledige modernisering van de CV90. Die tracks zijn noodzakelijk om het toekomstige gewicht van de nieuwe systemen te compenseren. Mooie bijkomstigheid is dat ze geluid en trillingen in het voertuig verminderen. Bovendien gaat het brandstofverbruik omlaag.

Brigadegeneraal Ronald Rietbergen van de landmacht toonde zich verheugd met het resultaat. “Deze nieuwe CV90 sluit aan op ons motto. Make missions possible.”

Een gepaste opmerking, want de grondige aanpak van het onderstel maakt nu een flinke upgrade van het bovenstel mogelijk. Die leidt tot een grotere vuurkracht en betere bescherming van de infanteristen tegen eventuele vijandelijke antitankraketten.

©Defensie 2021

Andere belangrijke verbeteringen vormen de nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon. Dat verschaft de bemanning meer bewegingsruimte. Ook de ICT wordt gemoderniseerd.

In 2024 staat de zogenoemde Midlife Update (MLU) op de agenda. Volgens de huidige planning is de laatste CV90 eind 2026 gemoderniseerd.

Eind 2023 is de vervanging met rubber band tracks afgerond. Die zorgen volgens directeur Wapensystemen brigadegeneraal Ernst Dobbenberg, buiten de andere voordelen, ook nog eens voor meer grip. “Ze hebben bovendien minder onderhoud nodig en zijn veel goedkoper dan de voormalige stalen rupsen.”

Bron: Defensie, 13 oktober 2021

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *