Landmacht rijdt met E-Truck van VDL – Aanbestedingsnieuws

Landmacht rijdt met E-Truck van VDL

De Koninklijke Landmacht doet vanaf vandaag ervaring op met een elektrische vrachtwagen. Dit kan dankzij een E-truck van VDL Groep. Het industriële familiebedrijf droeg het exemplaar over aan Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Dat gebeurde op het landmachthoofdkwartier in Utrecht.

De elektrische vrachtwagen wordt gebruikt voor binnenlandse transportopdrachten om zo de operationele haalbaarheid van elektrisch transport in kaart te brengen.

“We willen een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die duurzame effecten realiseert in crisistijd en vredestijd. E-mobiliteit en duurzame energievoorziening zijn daar belangrijke onderdelen van”.
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen

Sinds een klein jaar werken VDL Groep en de landmacht daarom aan gezamenlijke innovatie en kennisdeling op het gebied van energiemanagement en batterijtechniek. Hieruit is ook de proef met  de E-truck voortgekomen.Toon opties

“Zo versterken de landmacht en Nederlands hoogwaardige maakindustrie elkaar. VDL is voorloper op het gebied van de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Geweldig dat we met de inzet

©VDL/Defensie 2021

van onze elektrische vrachtwagen in ons eigen land een proef kunnen doen.”
President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep:

Voor Wijnen is de energietransitie niet alleen een opdracht, maar ook een overtuiging.

“Schaarste en vervuiling zijn oerbronnen van conflicten en rampen. We moeten dus omschakelen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd moeten we invulling geven aan de capaciteitsdoelstellingen van de NAVO om opgewassen te zijn tegen de problemen van ‘nu’ en de nabije toekomst. Deze samenwerking helpt daarbij. We staan open voor iedere partij die met ons wil samenwerken aan vernieuwing.“

De landmacht is daarbij volgens Wijnen in veel opzichten interessant voor marktpartijen: “Al was het maar omdat het voor een product een stevige aanbeveling is als het zich heeft bewezen voor militair gebruik.”

Aanbestedingsnieuws heeft een stil vermoeden dat dat laatste ook te maken heeft met het gewijzigde inkoopbeleid dat meer rekening houdt met het internationale recht en verdragsverplichtingen, waarover Aanbestedingsnieuws al eens eerder berichtte. Gelukkig maar. Zo kan er in elk geval nog 1 hulporganisatie in Nederland goed inkopen. Misschien is het nog niet eens zo’n gek idee om de brandweer bij Defensie onder te brengen.

Rapport aanbestedingen en andere verdragsverplichtingen bij Defensie inkoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *