KWS wint bypass N31 in Friesland – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

KWS wint bypass N31 in Friesland

Aannemer KWS Infra heeft een opdracht in Friesland gewonnen voor de aanleg van een turborotonde en fietstunnel  bij Marssum, ten oosten van Leeuwarden. Friesland wil zo de doorstroming van het autoverkeer en de situatie voor fietsers verbeteren. Ook komt er een bypass aan de afrit van de N31. De aanbesteding hiervoor is gewonnen door KWS. Als alles volgens planning verloopt kunnen de uitvoerende werkzaamheden op zijn vroegst eind 2021 starten. Voorjaar 2022 is het werk klaar.

Volgens Friesland is het drukker bij de rotonde van Marssum. Dat heeft te maken met de aanleg van de Haak om Leeuwarden en de Noordwesttangent naar Stiens. De rotonde kan de verkeersdrukte niet aan en dit zorgt voor opstoppingen. Fietsers moeten tussen auto’s door de weg oversteken. Dit levert gevaarlijke situaties op. De vertraging in het autoverkeer zorgt daarnaast voor hinder op de afrit (21) van de N31 (Leeuwarden – Marssum). Dit leidt tot verkeersonveilige situaties op de Haak om Leeuwarden (N31).

Het is een weg met een geschiedenis. Tot 2014 was de N31 een Totso. Dat is eigenlijk een weeffout, waarbij je moet afslaan om op dezelfde weg te blijven. (Turn off to Stay On) .

©Google Maps 2021

In 2018 was er een verkeersongeluk op de rotonde. Er waren 4 auto’s bij betrokken. Al in 2011 werd de rotonde aan de krappe kant beoordeeld. Voor wie prima facie niet gelooft in een file in Friesland zijn er nog foto’s ter herinnering op: http://marssum.info/stapvoets-rijden-op-a31-bij-afslag-marsum/ De rotonde is niet berekend op het verkeer dat van de Haak van Leeuwarden komt, zo stelde de Friese lokale partij FNP in 2019, zich verbazend waarom de wegverbetering nog niet begonnen was, terwijl er toch 800.000 voor was uitgetrokken. .

“De doorstroming van het verkeer is er nu echt niet goed genoeg. Ook voor de verkeersveiligheid is dat een probleem. We pakken dat grondig aan”,
Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Na grondig onderzoek is in samenwerking met gemeente Waadhoeke en Rijkswaterstaat is een ontwerp gemaakt voor een turborotonde, een fietstunnel en een bypass naast de bestaande afrit van de N31. Zo hoeft verkeer van de afrit niet te stoppen voor verkeer op de rotonde. Deze maatregelen bevorderen de doorstroming van het autoverkeer en voorkomen opstopping op de afrit van de N31. De fietstunnel is veiliger en zorgt ervoor dat fietsers ongehinderd door kunnen rijden.

De bewuste tender heeft Aanbestedingsnieuws uiteindelijk teruggevonden door te zoeken op fietstunnel. Die opdracht loopt van: Aanvang: 28/06/2021 – Einde: 30/12/2022 en is uitgezet via Negometrix. Een gunningsbericht is nog niet eerder gepubliceerd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *