KWS, Dura Vermeer en Besix voor variabel wegonderhoud – Aanbestedingsnieuws

KWS, Dura Vermeer en Besix voor variabel wegonderhoud

Rijkswaterstaat heeft KWS, Dura Vermeer en Besix uitverkoren tot een vernieuwde aanpak voor het wegonderhoud.  De contractduur bedraagt 4 jaar en loopt tot 31 december 2026. De opdrachtpartners zijn KWS Infra B.V. (Perceel West-Brabant), Dura Vermeer Infra Regionale Projecten B.V. (Perceel Midden-Brabant) en N.V. BESIX S.A. (Perceel Limburg). In het contract staat samenwerken op waarden centraal, een aanpak die als eerste in Zuid-Nederland wordt toegepast.

Het is een opvallend contract omdat voor Brabant en Limburg in de regel het Brabantse bouwbedrijf Heijmans wordt aangezocht.

Kwaliteit en samenwerking zijn belangrijke succesfactoren in deze vernieuwde aanpak, volgens Rijkswaterstaat. Dit heeft er mede toe geleid dat bij de aanbesteding de financiële component substantieel minder in de weging van de BPKV (beste prijs-kwaliteitverhouding) is meegenomen.

Martijn van der Aalst, projectmanager van Rijkswaterstaat:
‘Samenwerken verloopt beter als partijen elkaars belangen kennen en onderkennen, ook op financieel vlak. Door vooraf bewust te zijn van deze belangen, hier open en transparant over te praten en begrip op te brengen voor elkaars standpunten, willen wij voorkomen dat we tegenover elkaar komen te staan en ook op moeilijke momenten komen tot oplossingen.’

‘Rijkswaterstaat wil een realistisch bedrag betalen en de markt wil een net resultaat. Dit volgens het motto ‘eerlijk geld voor eerlijk werk’. Hiervoor is het belangrijk dat we het vooraf eens zijn over wat er geleverd wordt. Door het gesprek op een open manier, met oog voor elkaars belangen te voeren, bereiken we dat alle direct betrokkenen dezelfde verwachtingen hebben van het eindproduct.’

Bron: Rijkswaterstaat, 27 januari 2023

NDR

De minder met de aanbestedingswereld vertrouwde lezer moet zich wel realiseren dat een kwaliteitsaanpak in dit geval alsmede in nagenoeg alle andere aanbestedingsgevallen, niet betekent dat er per definitie gezocht wordt naar een betere kwaliteit.

Het gaat erom de in het bestek gevraagde kwaliteit te leveren, en als dat een waardeloze kwaliteit betekent, dan wordt dat ook in een score uitgedrukt en als het precies is wat de aanbestedende dienst ook wil, kan men daar zomaar een 100% op het onderdeel kwaliteit scoren, zonder dus een kwalitatief product. Er moet dan ook voor een waardering door ons als belastingbetaler, meer gekeken worden naar de oplevering en in hoeverre zich dat verhoudt tot het bestek, voor echt gericht kan worden gesteld of het project geslaagd is of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *