“Kwalitatief uitgevoerde gevelreiniging bespaart kosten. Voor jaren” – Aanbestedingsnieuws

“Kwalitatief uitgevoerde gevelreiniging bespaart kosten. Voor jaren”

Laatst geupdate op februari 7, 2021 door redactie

“Daadwerkelijk en kwalitatief uitgevoerde gevelreiniging bespaart kosten. Voor jaren. Voor alles is een oplossing”, stelt en weet John Kettenes, specialist in specialistische reiniging bij 1nergiek.

John is specialist in zijn vakgebied gevelreiniging en -onderhoud. Al 35 jaar. Natuurlijk barst de schoonmaakbranche van vakmensen, maar één gesprek met deze kenner en ervaringsdeskundige en je leert hoe belangrijk gevelonderhoud voor elk gebouw is, dat er veel werk aan de spreekwoordelijke winkel is.

Want (lang) niet alles wat is verkocht, wordt ook uitgevoerd. Zo valt er in gevelonderhoud veel te besparen. Qua leed en in euro’s. “Een gebouw is het huis van je bedrijf; het onderhoud daarvan is zo belangrijk. Loop eens een rondje rond het Atrium in Amsterdam. Dan kijk je je ogen uit. In positieve zin. Zo kan het dus ook.”

Het is een feit: gevelonderhoud krijgt in veel artikelen aandacht; de samenhang tussen esthetisch en technisch onderhoud, en de rol en aandacht van de gebouweigenaar. Iedereen snapt dat gevelreiniging noodzakelijk is en dat de controlerende en signalerende rol van de glazenwassers praktisch en belangrijk is. Waarom ziet 1nergiek-specialist John Kettenes dan met regelmaat gevels waar duidelijk te zien is, dat het onderhoud en de reiniging van de gevel niet goed worden uitgevoerd? Met alle gevolgen van dien…

Chemie
Stomen en stralen met chemie, zo werd gevelonderhoud vroeger uitgevoerd. En nu? “Met chemie. De enige goede oplossing, want gebruik je goede producten op de juiste manier, dan bereik je goede resultaten waarmee je jaren vooruit kunt”, legt John uit.
Reinigen, polijsten, conserveren: gevelonderhoud is een 3-trapsraket. “De soort gevel en de plek waar het pand staat, zijn van grote invloed op het benodigde onderhoud en de staat van het gebouw.”

John Kettenes Foto: Henk Snaterse

(Voor)tijdige aanpak loont
“Roestpitten op kunststof kozijnen, ijzerets op houten kozijnen; het komt zeker voor als je in de buurt van bijvoorbeeld een industriegebied woont. Je kunt dergelijke problemen oplossen, als je de gevel regelmatig, tijdig en goed onderhoudt. Uiteraard gebruiken we voor verschillende gevels verschillende materialen en middelen. We zetten altijd proefstukken uit, we gaan niet zo maar aan lopen ‘pieten’.

Onze klanten krijgen uitgebreide informatie over onze aanpak, de middelen en materialen die we gebruiken met productinformatie en garantiebepalingen, en een meerjarig onderhoudsplan van 5 of 10 jaar. Ze zien op foto’s het verschil, het effect op hun gebouw van het gevelonderhoud dat we voorstellen. De investering in het juiste gevelonderhoud in het eerste jaar met een kostenefficiënt meerjaren-onderhoud én afgestemd met de glasbewassing zorgt voor een kwalitatief en zichtbaar beter resultaat tegen lagere kosten. Maar het moet ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

John Kettenes: Wij doen dat.”

Eigen potje

Glas en gevel worden vaak over één kam geschoren Ten onrechte, maar ze kunnen wel samen gaan, legt John uit: “We hebben onze glazenwassers opgeleid, dat ze gevelproblemen zien en signaleren. We informeren altijd onze klanten en gaan in overleg. Dat stelt gerust.

Waar ik me zorgen over maak? Als ik een recente aanbesteding of een toren in de Randstad voorbij zie komen, waar glas en gevel uit één potje gedaan moeten worden. Je moet deze twee zaken apart houden. Je kunt als adviesbureau, opdrachtgever en inschrijvende partij niet klakkeloos aannemen, dat het gebouw er goed bij staat, dat het tijdig is gereinigd en geconserveerd. Hoe kun je dan van een klein, uitgeknepen glasbewassingsbudget het gevelonderhoud (goed) uitvoeren?”

Strategie

Gevraagd of 1nergiek inschrijft op een aanbesteding of een offerte neerlegt:

We gaan vooraf kijken en beoordelen. Dan laten we de gebouwbeheerder of -eigenaar zien, dat je het verweringsproces kunt stoppen en een proactieve bijdrage kunt leveren aan het gebouwonderhoud. Het managen van de verwachtingen is belangrijk; sommige gevels zijn al te ver heen en ik vraag me ook geregeld af of een eigenaar of beheerder daar de juiste aandacht voor heeft. En ja, je kunt dus heel veel kosten en verrassingen voorkomen.”

 

Foto: Henk Snaterse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *