Klacht ingediend tegen aanbesteding Almere gebouw de Aardbei

Tegen een onderhandse aanbesteding voor sociale huurwoningen in Almere is een klacht ingediend. Dat blijkt uit onderzoek van Lokaal Dagblad Almere Vandaag. Drie partijen hadden zich eerder gemeld voor de ontwikkeling van gebouw de Aardbei, waar 86 sociale huurwoningen in moesten komen. Een van hen, Jan de Jonge van Punt 4 BV, heeft daarover bestuursrechtelijk een klacht ingediend bij Almere.

Op 17 mei 2017 werd bekend dat wethouders van der Pol en Herrema de opdracht gunden aan jongerenhuisvester Socius. Het gaat om een exploitatie voor de duur van 20 jaar. Volgens de klager was de markt, in strijd met een collegebesluit, helemaal niet aan zet en stond al van tevoren vast dat jongerenhuisvester Socius de opdracht zou winnen.

Transformatie van de Aardbei, visual van Almere

Het rozerode kantoorgebouw aan de Cinemadreef staat al geruime tijd leeg. De bedoeling van de gemeente is om het te herontwikkelen voor woningbouw. Eerder was dit gebouw in gebruik als Pabo Almere en tandartsenopleiding ACTA. Ook was de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente tijdelijk gehuisvest in het pand tegenover het stadhuis.

De Jonge had van de gemeente een mailverzoek ontvangen, zonder schets van de procesgang, voor een plan met als enige eis dat het moest gaan om sociale huurwoningen en dat het binnen 14 dagen moest liggen. Daarop heeft de De Jonge een plan ingediend voor de ontwikkeling van 220 studio’s waarvan de meeste huren onder de  €410,- (kwaliteitskortinggrens) bleven. Daarop kreeg de ontwikkelaar een uitvraag terug voor 75 woningen, met voorgelegde huurprijs, waar dwingend aan moest worden voldaan, terwijl dat plan al in een eerder stadium niet levensvatbaar was voor corporaties.

Dat gemeentelijke plan vernoemt de klager naar de ambtenaar die zitting heeft in het aanjaagteam de Aardbei. Het plan heeft als uitgangspunt de ontwikkeling van de studentenflat Ravel in Utrecht, wat de ontwikkelaar op zichzelf al een gotspe noemt. Er komt een voorselectie waarbij het aantal inschrijvers wordt teruggebracht van 17 naar 3.  De ambtenaar in kwestie wordt later ook vervangen door een ander, omdat de ambtenaren van het aanjaagteam al jaren met de sociale woningbouw werkt.

Het nu winnende plan is een plan van Socius voor de ontwikkeling van 82 sociale huurwoningen.

  • 44 studio’s van 25 m²
  • 13 studio’s van 35 m²
  • 16 tweekamerappartementen van 53 m²
  • 9 driekamerappartementen van 69 m

Wethouder Tjeerd Herrema legt uit dat de plannen van Socius in lijn liggen met de ambities van de gemeente: „Als gemeente doen we er momenteel veel aan om de positie van starters en één- of tweepersoons huishoudens te verbeteren. Want die positie is slecht in een stad met veel gezinswoningen”.

De klacht maakt gewag van dat het “een vreemde interpretatie van marktwerking” getuigt  als de ontwikkeling van 220 studio’s wint om vervolgens een “geflopt plan” verplicht opgelegd te krijgen “tegen zeer rigide eisen waarvoor geen marktpartij de herontwikkeling kan uitvoeren.”

Bron:

Almere Vandaag, Socius
http://almerevandaag.nl/klacht-ondernemer-over-procedure-rond-gebouw-aardbei/
http://almerevandaag.nl/socius-bouwt-de-aardbei-om-tot-woningen-voor-studenten-en-starters/

https://almere.notubiz.nl/document/5367746/1/Set

http://www.socius-wonen.nl/de-aardbei!.html

Zie over de ontwikkeling van Ravel eerder:

VVD Utrecht: geen gelijk speelveld bij aanbesteding kantoortransformatie

redactie Auteur

Geef een reactie