Katwijk heeft kunstwacht – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Katwijk heeft kunstwacht

In 2020 heeft Kunstwacht de opdracht gekregen om alle kunstwerken in de openbare ruimte duurzaam te onderhouden of te restaureren. Sinds woensdag 11 augustus staat het standbeeld ‘De Klinker’ er weer piekfijn bij dankzij het onderhoud dat Kunstwacht uitvoert in opdracht van de gemeente.  Dat bericht de gemeente Katwijk 11 augustus 2021. Zo veel geld wordt door gemeenten maar zelden uitgetrokken voor kunst. Dat maakte Aanbestedingsnieuws alert.

Katwijk bericht verder over de kunstwacht:

Kunstwacht is een partij met veel ervaring en expertise die zich specialiseert in het onderhoud en de restauratie van verschillende soorten kunstwerken. Niet alleen doen zij onderhoud van beelden, monumenten, gedenktekens en muurdecoraties, maar ook bijzondere lantaarns of bankjes in de openbare ruimte. Kunstwacht heeft de kunstcollectie van de gemeente Katwijk onderzocht en voor meerdere jaren een beheerplan gemaakt. Nu was het beeld ‘De klinker’ aan de beurt voor een opknapbeurt. Wethouder Jacco Knape en Linda van Dijk, echtgenote van de kunstenaar Gerard Brouwer, kwamen een kijkje nemen tijdens de werkzaamheden.

“De gemeente Katwijk vindt het belangrijk dat beeldende kunst in de openbare ruime een onderdeel is van de samenleving. Kunst in de openbare ruimte brengen de historie en identiteit van de verschillende dorpen tot uiting. Naast verfraaiing van de leefomgeving zorgt kunst ook voor sociale cohesie, denk bijvoorbeeld aan de diverse oorlogsmonumenten die Katwijk rijk is. Om deze waarden goed tot uiting te laten komen is het belangrijk om de collectie beeldende kunst die we in Katwijk hebben goed te onderhouden”, aldus wethouder Jacco Knape.

Eén van de volgende projecten van de Kunstwacht is de fontein op het Andreasplein. Een kunstwerk waarvan meerdere (jonge) inwoners op een reparatie zitten te wachten. Deze is namelijk al geruime tijd buitenwerking. Achter de schermen is er al voorbereidend werk gedaan. Begin september worden de afdekplaten verwijderd, de randen opnieuw gekit en de boelschoon gemaakt. Als alles dan goed is zal de fontein weer aangaan en kunnen de inwoners van Katwijk in de nazomer nog genieten van dit kunststuk.

Aanbestedingsnieuws vond de tender niet terug en vraagt zich af of het niet gaat om het budget voor het onderhoud van bruggen, viaducten etc., Kunstwacht duikt namelijk voor het eerst op in de stukken in 2020 bij de 1650229 Voorjaarsbestuursrapportage 2020 Definitief. Kennelijk was er nog niet eerder een behoefte in Katwijk om massaal de beelden te reinigen. Daaruit blijkt ook nog eens dat Katwijk bezig is duurzame grasvelden voor kunstgras te vervangen. Aanbestedingsnieuws lezen ze daar kennelijk niet. We schreven al eerder over de resultaten van aanbestedingen grasonderhoud die vervolgens aan kunstgrasleveranciers worden gegund als gevolg van het non-discriminatoir aanbesteden.

Dat de raadsstukken met daarin het onderhoudsplan voor Kunstwerken 2021-2029 expliciet stipuleren dat kunstwerken onderhoud van bruggen zijn, is een zo’n aanwijzing. Zo is de eerste paragraaf van het Onderhoudsplan Kunstwerken:

Inleiding en begripsbepaling
Kunstwerken is een verzamelnaam voor civiele bouwwerken in de verkeersinfrastructuur en
waterwerken. Voorbeelden hiervan zijn bruggen, viaducten, tunnels en duikers.
De gemeente Katwijk beschikt over een groot areaal aan kapitaalgoederen in de openbare ruimte.
Hiervan maken kunstwerken deel uit. Het beheren en onderhouden van deze kapitaalgoederen is
een belangrijke verantwoordelijkheid van de gemeente. Het legt een aanzienlijke claim op de
gemeentelijke middelen.

[…]

Aanleiding en doel

Omdat op 31 december 2019 nog geen actueel beheerplan beschikbaar was, is conform het besluit
van de gemeenteraad het saldo van de toenmalige reserve groot onderhoud bruggen vrijgevallen in
het jaarrekeningresultaat 2019. Op basis van het bijgevoegde actuele beheerplan voor de komende
10 jaar wordt voorgesteld dit beheerplan vast te stellen en een voorziening Groot Onderhoud
Kunstwerken in te stellen.

https://katwijk.raadsinformatie.nl/document/8878246/1 

Gelukkig zijn er veel mooie beelden in Katwijk, zodat de Kunstwacht zich niet hoeft te vervelen. Is er nu wel een actueel beheerplan? Gelukkig zit er een lijst bij met welke bruggen onder dit beheerplan vallen, dat er dus niet is.

©Wikicommons/RichardKW 2012

De Woldram van der Hoopbrug, de Roskambrug. We lopen maar een blokje om.

Zie ook:

https://extra.katwijk.nl/projecten/vernieuwen-koningin-julianabrug

https://www.allesoverkatwijk.nl/nieuws/algemeen/68911/koningin-julianabrug-nu-echt-officieel-heropend

en een praktisch lijstje met alle kunstwerken van Katwijk. We vonden zelf dit beeldje van Willem Cornelis Brouwer wel aardig. Deed ons denken aan het beeld bij de nieuwe rechtbank Amsterdam. Ook met een uil.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Katwijk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *