Kamervragen over de aanbesteding nieuwbouw RIVM – Aanbestedingsnieuws

Kamervragen over de aanbesteding nieuwbouw RIVM

Kamerlid Thierry Baudet (FvD) heeft op 22 februari 2021 vragen gesteld over de aanbesteding van het nieuwe RIVM-gebouw(Rijksinstituut voor  Volksgezondheid en Milieu) en -op de tekst van de vraag baserend- de misstanden daarmee. Het gebouw komt naast de snelweg en vlakbij een trambaan. Maar hoe zit het dan met de veiligheidseisen, wil Baudet weten. Heeft Nederland niet een biosafety level (BSL) level 4-laboratorium nodig. Het gebouw moet € 267 miljoen kosten en en terecht komen nabij Utrecht Science Park en het wordt ook nog eens naar verwachting 3 jaar later opgeleverd.

©ZaZ 2021
knoop

Toevallig weet Aanbestedingsnieuws waar het RIVM zit, dat is echt onmogelijk mensen. Daar kom je echt niet bij in de buurt. Het is een hele mijl op zeven op zich al om met de trein vanuit welk punt dan ook in de randstad uit te stappen in Barendrecht. vanaf daar is het dus een kwartier fietsen met de OV-fiets. Maar die is er dus niet, want die zijn er maar 4 en alle OV-kaart ambtenaren hebben die geconfisqueerd. Je moet dus te voet terwijl er niet eens een kaart hangt in Barendrecht waar dat hele RIVM ligt, dus je moet al navigerend met je satellietverbinding, terwijl je je rot rent om op tijd te komen. En dan moet je nog dat hele terrein over en niemand die je van tevoren zegt dat dat terrein 25 voetbalvelden groot is. Wat een verschil met bijvoorbeeld het AFM of de DNB. Wat doen die mensen van dat RIVM zichzelf toch aan.

We zijn dus even in de vragen gedoken en die riepen bij onze redactie toch wel wat vragen op. Gewichtige vragen zoals: waarom? En waarom nu?

Interessant is bijvoorbeeld de suggestie dat Hurks en Heijmans met ruzie zijn vertrokken. De vraag van Baudet daarover luidt:

Klopt het dat twee van de drie gecontracteerde bouwmaatschappijen, namelijk Heijmans en Hurks, reeds voor aanvang van de bouw met ruzie zijn vertrokken wegens het niet kunnen starten met de bouw, omdat er door het Rijksvastgoedbedrijf geen aanvangscertificaat kon worden afgegeven vanwege het niet kunnen voldoen aan de trillingsvereisten?

en

Klopt het dat het Rijksvastgoedbedrijf opdracht heeft gegeven om een zeer trillingsgevoelig gebouw, namelijk het hoofdgebouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), te bouwen naast één van de drukste snelwegen (A27 bij Utrecht) en pal langs een trambaan? Zo ja, op welke wijze zijn hierbij de hoge veiligheidseisen die zulke gebouwen met zich meebrengen, meegenomen in het besluit voor deze locatie?

Interessante vragen. De redactie van Aanbestedingsnieuws vond hierover een nieuwsbrief van het RIVM terug. Uit 2017, naar aanleiding van het Jaarverslag 2016. Die meldt, dat het aanvangscertificaat op 16 januari 2017 is afgegeven:

Het RIVM verhuist samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar het Utrecht Science Park. Nadat in 2015 bleek dat het oorspronkelijke ontwerp niet voldeed aan de trillingseis voor laboratoriumruimten, heeft het consortium StruktonHurksHeijmans (SHH) in 2016 diverse aanpassingen aan het ontwerp doorgevoerd, waardoor de bouwactiviteiten kunnen starten.

Het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, verhuizen samen naar een nieuw te bouwen glazen toren van 18 verdiepingen , met kantoren en laboratoria. De hoogwaardige apparatuur die in de laboratoria gebruikt wordt, is zeer gevoelig voor trillingen. Het is daarom van groot belang dat de nieuwe huisvesting zo gebouwd wordt dat trillingen de werking van de apparatuur niet verstoren. In 2015 bleek dat het oorspronkelijke ontwerp niet aan de zogeheten ‘trillingseis’ voldeed.

Door de complexiteit van het vraagstuk, waarbij middels een rekenmodel het effect van de trillingen van het directe omgevingsverkeer moest worden vastgesteld, kostte het vinden van een oplossing veel tijd.

Eind 2016 heeft het consortium echter diverse maatregelen in het ontwerp kunnen inpassen, waarmee aan alle eisen is voldaan.

Zo worden onder andere grotere en langere funderingspalen gebruikt. In de bodem rondom het gebouw worden zogeheten luchtspouwen aangebracht die de trillingen, van het directe omgevingsverkeer helpen opvangen. Ook worden de toren van het gebouw en de laboratoriumvleugel 20 meter zuidwaarts verschoven ten opzichte van de trambaan.

Aanvangscertificaat

Nadat met de ontwerpwijzigingen van het consortium aan de trillingseis werd voldaan, heeft het Rijksvastgoedbedrijf als opdrachtgever op 16 januari 2017 het zogenaamde aanvangscertificaat afgegeven. Dit certificaat bevestigt dat SHH voldoet aan de gestelde eisen en kan beginnen met de bouw. Volgens de planning van SHH kan de nieuwbouw worden opgeleverd in het najaar van 2020. Directeur-generaal André van der Zande is blij dat de bouw nu kan aanvangen: “Ik ben blij dat het technische probleem is opgelost en ik verheug mij erop dat dat bouw nu echt kan gaan starten.

Verder vonden we toch nog wat geks, de datum van uitreiking van dat aanvangscertificaat, dat was in eind juni 2016 volgens een aanbestedingsbericht. https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2016/06/22/bouw-rijkskantoor-de-knoop-gestart NRC noemde het gebouw een miljoenenstrop in 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/26/een-jaar-rekenen-aan-een-trillend-gebouw-a1590004 Dus dat is ook weer opgelost.Kunnen we doorgeven aan onze vrienden van Aanbestedingsgeschiedenis.

Baudet vraagt verder:

Heeft de Nederlandse staat zich volgens u aan alle wettelijke regels rondom aanbesteding gehouden, ook nadat twee van de drie bouwmaatschappijen zijn vertrokken en er reeds voor de bouw begon, grote tekorten aan het ontwerp van de huidige overgebleven aannemer (Strukton) zijn vastgesteld?

En dat is dus wel echt interessant. We googleden nog even op Aanbestedingsnieuws waarom dat wij daar niet over berichtten, nou dat was, omdat Aanbestedingsnieuws is begonnen in 2016. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op 2 juni 2015 het consortium R Creators geselecteerd als winnaar in de aanbesteding. De onherroepelijke gunning was op 23 juni 2015. Maandag 20 juli 2015 tekenden het Rijksvastgoedbedrijf en het consortium R Creators het DBFMO-contract voor de herontwikkeling van het rijkskantoor De Knoop. Dus ja dat heb je, met zo’n DBFMO.Via de Publiek Private Samenwerking.In dat jaar begon Aanbestedingsnieuws aan het rauwe zeehondjes diëet. In 2018 werd het opgeleverd.

Iedereen betrokken, Design, Build, Finance, Maintain, zelfs de Operations kennelijk. Het heeft nog in de krant gestaan. Een andere krant sprak er later in 2018 nog schande van. Iedereen weet ervan. Alleen de kiezers niet. Omdat het niet of nauwelijks via een parlementair besluit is gegaan. Het definitieve besluit komt pas, als alles al in kannen en kruiken is. En doe dan nog maar eens klagen. Als alle belanghebbenden al geschoffeerd zijn door de Raad van State ondanks dat zij volledig gelijk hadden. Dat parlement hikt weer eens achter alles aan. Ja, natuurlijk kan je tegenstemmen maar het gebouw staat er al, er moeten alleen nog vieze koffiemachines met muizen in.

Mede vandaar, dat Aanbestedingsnieuws ook is opgericht. Omdat het toch zo schandalig is dat hele Aanbesteden. Aanbestedingsnieuws hangt nu al 4 jaar vergeefs aan alle klokken. Ons land regeert zichzelf, althans dat deel dat niet stelselmatig uit het bestuur wordt gesaboteerd en het parlement staat erbij en kijkt er drie jaar later naar. De DBFMO betrekt iedereen behalve de democratische besluitvorming; door het uitgangspunt te laten vallen, dat er een democratisch besluit moet liggen ten grondslag aan een aanbesteding. Aanbesteden kan sowieso niet. En omdat ze nu aanbesteden, en dat niet in het ruimtelijke bestuurlijke proces is geregeld omdat die Omgevingswet maar nooit komt, schaffen we daarmee de hele democratie af? Ongelooflijk. En zonde ook. Als de mensen in Marken helemaal niet willen dat hun veendijk wordt opgehoogd alsof het een kleidijk was. Nu ja voor dijken valt er wel wat voor te zeggen dat je mensen niet zichzelf democratisch laat verdrinken. Maar daar zou het toch op moeten zijn gehouden.

De totale bouwtijd is ongeveer vier jaar. De beschikbaarheid van de nieuwbouw wordt verwacht in het najaar van 2021, zo meldde Rijksvastgoed. In 2017. Nog even volhouden RIVM’ers. Als dat nieuwe gebouw echt niet werkt, kun je het misschien nog aan een bevriende uitgever cadeau doen. Aanbestedingsnieuws zit best wel krapjes.

En op Youtube vonden we nog een leuk filmpje van de bouw met een echt afgrijselijk muziekje. Dee me denken aan Party like its 1999

mr.drs. S.M. Ploeg

jurist/filosoof

(geen rechtsfilosoof)

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FusVcFdfPGc[/embedyt]

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *