Kamervragen aanbestedingen familie Hongaarse premier Victor Orban – Aanbestedingsnieuws

Kamervragen aanbestedingen familie Hongaarse premier Victor Orban

Renske Leijten, kamerlid voor de SP, heeft kamervragen gesteld over de opdrachtverlening aan de familie van Victor Orban. Uit onderzoek van OLAF bleek (volgens oppositiekrant 24.hu) dat aanbestedingen van in totaal 35 projecten de gunning verdacht heeft gelopen. Bij 17 van de onderzochte aanbestedingen is rechtstreeks 1 op 1 gegund aan de leverancier.

De geschatte waarde van de opdrachten is 1,1 miljard HUF (€3,2 miljoen) en het gaat om tenders voor straatverlichting tussen 2009-2014, in zuid -Hongaarse steden als Mórahalom (zie foto).

©Wikimedia 2018

Leijten vraagt naar de feiten van het geval en verder, of de minister erkent dat dit het draagvlak voor EU-subsidies ondermijnt. De felle verhouding van Orban tegen de Europese Unie, rijmt volgens haar niet met de subsidies die Hongarije krijgt.

Opdrachten voor straatverlichting werden gegund aan Elios Innovatív Zrt, een bedrijf waar schoonzoon van de Hongaarse president, Istvan Tiborcz mede-eigenaar is.

Op 8 februari werd bekend dat het Hongaarse openbaar ministerie verder onderzoek doet naar de aantijgingen van fraude met Subsidiegelden. Zij zoeken naar budgettaire fraude (artikel 396 van het Hongaarse wetboek van strafrecht), vervalsing van documenten / vervalsing (artikel 345 en georganiseerde misdaad (artikel 321). Bij 16 van de 39 aanbestedingen is er maar 1 aanbieder op de aanbesteding geweest en de aanbestedingen zouden naar de leverancier toe zijn geschreven, aldus de Wall Street Journal.

OLAF heeft over het onderzoek nog niets openbaar gemaakt. Wat erover bekend is, kwam via de oppositiekrant 24.hu naar buiten. De krant 24.hu beweert onder meer dat kwaliteitseisen voor de lichtsterkte op het laatste moment zijn gerectificeerd, waardoor alleen Elios op de bieding kan reageren. Bovendien zat (volgens 24.hu, volgens OLAF) opstellend adviesbureau van de aanbesteding Sisters Kft. Hamar bij het voorbereiden van de aanbesteding aan tafel bij de winnaar en enige inschrijver Elios.

Bij alle onderzochte aanbestedingen ging het om aanbestedingen met EU-steun voor straatverlichting te vernieuwen. Kamerlid Leijten vraagt, of de Minister dat ook ook opvallend vindt, dat er “onregelmatigheden zijn geconstateerd, en in 17 gevallen zelfs georganiseerde fraude, aldus de Europese antifraude-waakhond Olaf?”

Orbán verdedigt zich tegen de aantijgingen met de stelling dat zijn schoonzoon de aanbestedingen mág winnen. Eergisteren liet hij eveneens in een verklaring weten dat het wat hem betreft Hongarije eerst is. “Wij houden van Hongarije en zijn bereid daar alles voor te doen wat in het mogelijke ligt”.
Alles wat in het mogelijke ligt… Aanbesteden is dat dan zeker niet, volgens 3a3 Consultancy tenminste, want aanbesteden is sowieso logisch niet mogelijk, in die zin dat er niet van tevoren uitputtende, sluitende voorwaarden aan een inkoop kunnen worden gesteld. Directeur van 3a3 Consultancy Saskia Ploeg: “Dat heeft volgens ons alles te maken met de incompleetheids-stelling van Kurt Gödel, grappig genoeg een Oostenrijks-Hongaarse wiskundige uit het Tsjechische Brno.”

Zie ook: (als je Hongaars spreekt, hier een reactie van Victor Orban: )

en hier een filmpje van 24.hu, en het bijbehorende artikel waarin gewag wordt gemaakt van het onderzoek van OLAF naar de gunningen voor verlichting tenders:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *