Interim gevechtskleding vanwege vertraging project DOKS – Aanbestedingsnieuws

Interim gevechtskleding vanwege vertraging project DOKS

De levering van de nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) is zeker een jaar vertraagd. Dit betekent dat de kleding op zijn vroegst medio 2023 wordt uitgeleverd. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dit de Tweede Kamer vrijdag laten weten. Als tussenoplossing krijgen militairen een verbeterd interim kledingpakket (cursivering Red AN!)

De vertraging van de DOKS gevechtskleding komt door een kort geding tegen Defensie. Een van de afgewezen leveranciers heeft dit aangespannen, omdat het bedrijf het niet eens is met de aangevoerde redenen voor de afwijzing. Naar aanleiding hiervan heeft Defensie geconstateerd dat de aanbestedingsstukken op onderdelen onduidelijk en voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Daarom kiest Defensie ervoor om de uitkomst van het kort geding niet af te wachten en trekt de voorlopige gunning in.

Visser:

“Voorop staat dat onze militairen zo min mogelijk negatieve gevolgen van deze vertraging mogen ondervinden. Daarom nemen we 2 tijdelijke maatregelen ter overbrugging tot de uiteindelijke uitlevering van de DOKS-gevechtskleding.’’

Voor militairen die worden uitgezonden blijft multicam-gevechtskleding beschikbaar. Alle andere militairen die niet op missie gaan, inclusief reservisten, krijgen een verbeterd interim kledingpakket, uitgevoerd in het nieuwe, voor DOKS ontwikkelde, camouflagepatroon Netherlands Fractal Pattern. Dit biedt helaas nog niet de kwaliteit van het beoogde nieuwe gevechtstenue, maar heeft wel meer draagcomfort dan het huidige woodland-tenue en een eigentijdse uitstraling. De exacte samenstelling van het pakket wordt momenteel afgestemd met de Defensieonderdelen.

Met DOKS verwerft Defensie ruim 40.000 basis kledingpakketten. DOKS bestaat naast een samenhangend assortiment van kwalitatief hoogwaardige gevechtskleding ook uit nieuwe helmen. De verwerving van de helmen loopt volgens plan. Vorig jaar is hier een contract voor getekend. De helmen worden eind dit jaar in batches geleverd.

De verbeterde tijdelijke gevechtskleding is gebaseerd op het pak van het Korps Mariniers. Van de nu beschikbare opties die direct beschikbaar zijn en binnen het beschikbare budget vallen, scoort dit gevechtspak het best op kwaliteit vanwege de goede pasvorm, draagcomfort en uitstraling. De tussenoplossing tot de levering van de DOKS-gevechtskleding is begroot onder de € 50 miljoen en heeft geen financiële gevolgen voor andere projecten.

Defensie verstrekt gefaseerd het interim kledingpakket als alles meezit vanaf medio 2021. De volgorde van inmeten, passen en verstrekken gebeurt in nauw overleg tussen de Defensieonderdelen en de Defensie Materieel Organisatie.

De invoering van het modernere DOKS blijft echter onverminderd van belang vanwege de beschermende kwaliteiten van deze kleding. De uitrol van de DOKS-gevechtskleding begint naar verwachting niet eerder dan medio 2023 en zal zoals eerder al beoogd gefaseerd worden uitgerold. Militairen krijgen dus 2 keer een kledingpakket.

Bron: Defensie 6 augustus 2020.

©NIMH 2020 vervaardiger: Henry Westendorp
2154_D060816HW1296

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *