Innovatieve, zelfhelende betonnen wanden in bluswaterbassin – Aanbestedingsnieuws

Innovatieve, zelfhelende betonnen wanden in bluswaterbassin

Een bluswaterbassin van het Havenbedrijf Rotterdam is voorzien van bijzondere betonnen wanden. Door de toevoeging van bacteriën aan het beton, is het beton volgens de makers zelfhelend. Zodra de bacteriën in aanraking komen met water, in bijvoorbeeld een scheurtje, worden ze actief en ‘metselen’ ze de scheur weer dicht met kalksteen.

Deze technologie is ontwikkeld door de TU Delft en door de samenwerking tussen BAM Infra en Basilisk nu in de praktijk toegepast. Het bluswaterbassin is een betonnen bak met vier betonnen wanden en is 47 meter lang, 5 meter hoog en 5,5 meter breed. Twee wanden zijn uitgevoerd met regulier beton en twee, bij wijze van proef, met de toevoeging van de bacteriën. Het is voor het eerst dat dit op grote schaal wordt toegepast in een in het werk gestorte constructie.

© BAM 2017

Het bluswaterbassin is volgens de onderzoekers uitermate geschikt om het zelfhelende beton bij toe te passen. Het is aan de binnenzijde gevuld met water. Zodra er scheurvorming optreedt, kan je met visuele inspecties aan de buitenkant zien of de bacteriën hun werk doen.

Bluswatervoorzieningen zijn nodig om wanneer er eventueel brand uitbreekt, voldoende bluswater ter beschikking te hebben. Brandweer kampt er mee dat water te zwaar is om veel ervan mee te nemen en een oplossing daarvoor is niet altijd voorhanden. In Nederland zijn weinig voorbeelden te vinden van dergelijke grote, onder de grond gelegen bassins.

De bluswatervoorziening uit brandkranen is volgens onderzoekers van Suurenbroek Consultancy, auteurs van het SAHARA-rapport,  in ideale omstandigheden nipt voldoende om een hogedrukblussing van een tankautospuit te ondersteunen (plm. 15 m3/uur). Maar de levering is onzeker naar locatie en moment van de dag. De hoeveelheid beschikbaar voor de brandweer is afhankelijk van het dagelijks verbruik van drinkwaterconsumenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *