Innovatieve prefab rotonde aangelegd in Ermelo – Aanbestedingsnieuws
MobileMobile

Innovatieve prefab rotonde aangelegd in Ermelo

Ermelo heeft sinds dit weekend een van tevoren gemonteerde (prefab) rotonde. KWS heeft een volledig prefab rotonde is het eerste in zijn soort en is dit weekend opgeleverd in Ermelo. De rotonde is meteen na aanleg in gebruik genomen.

De modulaire rotonde is een pilot van Leicon Verkeersgeleiding. Samen met RvB Groep , een ontwikkelaar van creatieve verhardingen, zijn zij initiatiefnemer en leverancier van modulaire betonelementen. Het project in Ermelo is een pilot om het vervangen van een bestaand kruispunt in één weekend te vervangen voor een complete rotonde. KWS voerde de werkzaamheden afgelopen weekend uit.

©KWS 2017

De rotonde bestaat, volgens een persbericht van KWS, uit 120 geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, is gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden.

Volgens KWS is het gebruik van modulaire elementen een bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Door de snelle aanleg is er volgens de bouwers minder CO2-uitstoot en duurt de verkeershinder korter. Het zou daarnaast hergebruik van beton in de toekomst vereenvoudigen. KWS: “Op dit moment kunnen de betonelementen al opgenomen en gerecycled worden tot betongranulaat dat vervolgens weer als grindvervanger in nieuwe elementen verwerkt kan worden.”

 

De innovatieve aanleg maakt onderdeel uit van een aanbesteding uit 2016 voor de renovatie van de N302 tussen Kootwijk en Ermelo. De aanbesteding is hier te vinden:

https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/c048833b30d921e28343cd76df82dbb9

We vonden ook nog plaatjes van de situatie ervoor. Er lag al een rotonde, maar daarbij was sprake van onkruid. De bewuste rontondes in Ermelo hebben, tenminste blijkens vragen van de ChristenUnie in 2006 last van onkruid. Dat vindt de Christenunie niet zorgzaam maar “slordig” ogen, als je Ermelo binnenrijdt. Dat zit ze daar nogal hoog, die opdringerige natuur. Dus vragen ze het in 2010 opnieuw, met een powerpointpresentatie van de terroristisch ogende weegbree. En in 2017 met een persbericht over de nog verder uit de hand gelopen weegbree en een motie om daar nu echt een einde aan te maken.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *