Inbreukprocedure tegen Nederland om defensie aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Inbreukprocedure tegen Nederland om defensie aanbesteding

De Europese Unie heeft een formele notitie gestuurd aan Denemarken, Italië, Nederland Polen en Portugal voor het niet of incorrect toepassen van de Europese regels over aanbesteding op defensie en veiligheidsgebied.

Volgens de Commissie zijn lidstaten op basis van de richtlijn verplicht om defensieopdrachten aan te besteden behalve in strak gedefiniëerde uitzonderingsgevallen. In het geval van Denemarken en Nederland vindt de Europese Commissie dat onterecht eisen sen zijn gesteld aaan niet-nationale leveranciers bij de aanschaf van defensie goederen.

De Lidstaten hebben nog twee maanden om te reageren op de argumenten die de Commissie heeft aangegeven.

Date: 23/11/2017 Reference: P-035699/00-28 Location: Bern
© European Union , 2017 / Source: EC – Audiovisual Service / Photo: Etienne Ansotte

In een nader rapport wordt volgens de Europese Commissie aangetoond dat het probleem hem niet zit in de bewoording van de richtlijn, maar in de toepassing van de wet. Zo presenteert het rapport een staatje aan de hand van uitgegeven budgetten dat er niet genoeg wordt aanbesteed volgens de defensierichtlijn. De indicator komt met getallen voor Litouwen op 38,4% en Slowakije voor 36,4% terwijl dit voor West-Europese landen ligt op voor het Verenigd Koningkrijk(17.7 %), Frankrijk (10.3 %), en Nederland (1.3 %),

Zie ook:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-357_en.htm

http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/20376 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *