Heerlen start aanbesteding sloop en nieuwbouw winkelcentrum – Aanbestedingsnieuws

Heerlen start aanbesteding sloop en nieuwbouw winkelcentrum

Heerlen houdt een nationale aanbesteding voor de sloop en nieuwbouw van winkelcentrum Plu. Dat heeft het college van B&W van de gemeente Heerlen bekend gemaakt. Daarvoor wordt nu een nationale openbare aanbestedingsprocedure gestart, zo meldt een persbericht van 20 februari. Op Tenderned vond de redactie AN nog niets dd 27 februari. Naar verwachting wordt medio mei  gestart met de eerste werkzaamheden en is het werk eind van dit jaar klaar. Na de sloop komen op deze plaats woningen in een vergroende stedelijke omgeving.

Winkelcentrum De Plu in Schinkelkwadrant Zuid is onderdeel van een groter gebied dat door IBA ‘Central Park’ is genoemd. Die naam is een beetje misleidend. Het doet denken aan een New Yorks achtig uitgestrekt groen park, maar vooralsnog ziet Heerlen Central Park er uit zoals op de luchtfoto hiernaast.

Het onderwerp staat al sinds 2011 op de agenda van de raad. Gemeente Heerlen en IBA Parkstad willen het ‘Central Park’, volgens een advies

©IBA 2017

van het IBA “transformeren naar een aantrekkelijk groen gebied, waar ruimte is om elkaar te ontmoeten, ruimte is voor activiteiten en een aangename verblijfsplek ontstaat. Daarnaast dient deze hoogwaardige groene ruimte te worden gecombineerd met woningbouw. Daarbij dienen nieuwe en aanvullende woonconcepten en woonvormen worden gerealiseerd. Ook dienen leegstaande kantoren en winkels uit de markt te worden gehaald, zodat dit deel van het centrum niet langer deel uitmaak van het kernwinkelgebied.”

Sinds begin 2017 is de gemeente Heerlen eigenaar van winkelcentrum De Plu en enkele aanpalende panden. Door de sloop van deze gebouwen is het mogelijk om “verschillende ambities uit het bidboek Urban Heerlen te realiseren. Onder meer het uit de markt halen van vierkante meters winkels en kantoren in het centrum, het halveren van de leegstand in het kernwinkelgebied en het toevoegen van woningen in het centrum.”

Vorig jaar hebben gemeente en IBA een participatietraject uitgevoerd (Kantoor Contour) waarbij belangstellenden en omwonenden ideeën en suggesties konden aandragen voor het gebied. Al deze ingrediënten komen samen in het contourenplan 2.0, een visie op de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Het gebied van de sloop heeft een hoge archeologische waarde. Daarom is sprake van archeologische begeleiding in de laatste fase van het afbreken van de gebouwen. Aansluitend wordt veldonderzoek gedaan door het graven van proefsleuven. Als er belangrijke archeologische vondsten worden gedaan, kan het werk langer duren dan eind dit jaar.

Halverwege de maand maart, [red AN: volgens het college “ruim vóór de start van de sloop” dat is volgens ons “na de inkooporder, als er al geen weg meer terug is”], wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de betrokkenen. Daarvoor wordt in de buurt huis-aan-huis een uitnodiging bezorgd.

Bron: Persberichten Heerlen, 20 februari 2018

Zie ook:

http://www.iba-parkstad.nl/projecten/central-park/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *