Haagse agenten krijgen bodycam – Aanbestedingsnieuws

Haagse agenten krijgen bodycam

Vanaf deze week krijgen 170 Haagse handhavers een bodycam. Dat bericht de Gemeente Den Haag. Deze kleine draagbare camera op het uniform moet ervoor zorgen dat handhavers veiliger hun werk kunnen doen. De bodycam wordt alleen aangezet in dreigende situaties voor de handhaver zelf. Mensen op straat worden dus niet zomaar opgenomen. Na een proef met bodycams vorig jaar besloot het College dat alle Haagse handhavers een bodycam krijgen.

Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte, Handhaving): “De gemeentelijke handhavers bewaken de leefbaarheid in onze stad. Zij spreken mensen aan, zij informeren hen en waarschuwen of beboeten mensen die de regels overtreden. Helaas krijgen ze hierbij ook te maken met onfatsoenlijke mensen die hen uitschelden, bedreigen en soms zelfs geweld gebruiken. Dat is onacceptabel. Onze handhavers moeten hun belangrijke werk voor de stad goed en veilig kunnen doen. De bodycam helpt hierbij.”

Het dragen van een bodycam vergroot het veiligheidsgevoel van een handhaver en kan agressie en geweldsincidenten verminderen. Bij dreigende situaties wordt na twee waarschuwingen de camera ingeschakeld. Een waarschuwing kan ervoor zorgen dat iemand zich rustiger gaat gedragen. Blijft iemand agressief, dan zorgen de beelden voor bewijslast bij een aangifte.

Er zijn verschillende maatregelen om de privacy te waarborgen. De beelden zijn versleuteld opgeslagen en kunnen niet ter plekke bekeken of gewist worden. Een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de opgeslagen beelden die op een beveiligde server staan. Opnames worden automatisch na 28 dagen gewist, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte.

Den Haag, 8 februari 2021

 

Tot zover het persbericht. Aanbestedingsnieuws deed een marktverkenning naar verdere opdrachten voor bodycams. Wat een akelig woord, overigens. Boddiekem. Lichaamscamera.

In 2019 publiceerde de politie een vooraankondiging voor een tender voor bodycams en in 2020 een tender, nu ook voor digitale dienstverlening bij die bodycams. Op 16 oktober 2020 werd bekend dat de opdracht werd gegund voor 2,2 miljoen aan het bedrijf Zepcam in Amsterdam.

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/191673

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/177987

©Politie 2020

De gemeente Rotterdam gunde een order voor 50 bodycams dit jaar aan Axon Public Safety in Rotterdam voor €85.605  De afdeling ICT van de gemeente Amsterdam kocht de bodycams in voor  €600.000 volgens het gunningsbericht aan Axon uit Amsterdam. Dat doet Aanbestedingsnieuws toch wel vragen waar dat prijsverschil in kan bestaan.

Maar ook, waar de Haagse tender dan is, die we niet apart online (Bodycams searches Aankondigingenplatform ) vonden. Of valt die onder de Nationale Politie inkoop en is de verdeling daarna zo dat Amsterdam en Rotterdam apart moeten inkopen. Weinig Nationaal dan.  We zullen er morgen nog wel achteraan bellen maar ons blijkt dat je zelden antwoord krijgt.

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/155114;section=1

 

Zie eerder:

Politiebodycams in zomer 2021 operationeel

Bodycams en Integrale dienstverlening Politie

Politie: Politie besteedt beter aan

Haagse politiek wil Haagsche waar

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *