Groningse fracties dienen motie in voor bescherming kleine aanbieders WMO aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Groningse fracties dienen motie in voor bescherming kleine aanbieders WMO aanbesteding

De Groningse gemeenteraad vergaderde was gisteren, 18 april bijeen over de aanbesteding van het sociaal domein,  wat in Groningen het gebiedsondersteuningsnetwerk (GON) wordt genoemd. Dan gaat het bijvoorbeeld over de WMO-onderdelen individuele en groepsgerichte en het kortdurend verblijf. En ook over de Participatiewet; voor de sociale activering voor mensen die langdurige ondersteuning nodig hebben

De Groningse overeenkomsten lopen over de individuele en groepsgerichte ondersteuning en het kortdurend verblijf per 2019 af. Rekening houdend daarmee moet de dienstverlening opnieuw worden ingekocht. Er zijn nu 700 zorgaanbieders. “Zorgvuldig contractmanagement en -beheer waarbij de gemeenten als opdrachtgever toezien op de kwaliteit van de ondersteuning is daardoor lastig.”, volgens een brief van het college. Daar is wel een beetje haast mee. “Wanneer de aanbesteding van het GON niet door kan gaan dan betekent dat, dat we de Wmo dienstverlening zoals die nu bestaat opnieuw in de markt zetten via een open house inkoopprocedure.”

Amrut Sijbolt, Stad en Ommleand. Raadsvergadering 18 april 2018

De raad heeft ook een brief gekregen van WIJ Groningen, voorafgaand aan het debat. Volgens WIJ Groningen vindt er een “opwaartse druk plaats tussen aanbieders” . Die retoriek neemt het college over. Volgens de raadsbrief is er een “oud systeem met de aanbieders bestaat die onvoldoende prikkels en ruimte biedt om te transformeren.” Het team heet dan wel WIJ Groningen maar veel van de aanbieders zijn daar helemaal niet in betrokken, hebben diverse zorgaanbieders laten weten aan Bloemhoff.

Het plan kan niet rekenen op steun van de PvdA. De behoeften van inwoners moet centraal staan. Bewoners zijn bezorgd over het lot van kleine zorgorganisaties en hebben het gevoel voor een voldongen feit te staan, niet meer naar de dagbesteding te kunnen of te vrezen voor het voortbestaan. Een groot aantal van de organisaties werken veel met vrijwilligers, die de concurrentie moeten aangaan met grote zorgondernemingen.

Een van de belangrijkste bezwaren van die partij is dat er met de aanbesteding een lumpsum wordt meegegeven in combinatie met zeer fikse efficiency-eisen. Dat werkt niet, aldus Pvda raadslid Bloemhoff, die daarbij verwijst naar een rapport van het CPB van februari over inkopen in het sociaal domein. Ook 100% Groningen wijst op het risico van verschraling van zorgaanbieders en het gebrek aan aan garantie op de gestelde kwaliteitseisen. De heer Honkoop van de VVD heeft wel vertrouwen in de lumpsum en de daaraan gestelde kwaliteitseisen. Mevrouw Brouwer van Groenlinks ziet geen ander alternatief dan een aanbesteding om de transformatie in het sociaal domein te realiseren.

Dat pas vrij laat in beeld is dat er zou worden aanbesteed, vindt de lokael partij van Stbad en Ommeland, zorgelijk. Het belang van de cliènt moet altijd voorop staan. Samen met de Cda, Christenunie dient de heer Sijbolts van Stad en Ommeland een motie continuïteit en advies waar nodig in, voor het aangaan van gesprekken met kleine zorgaanbieders en dat mee te nemen in de inkoop. De motie heeft als strekking de garandering van zorg die nodig is, maar ook voor het openen van een telefoonnummer voor bewoners met vragen en klachten.

De vergadering is hier terug te bekijken:

https://groningen.raadsinformatie.nl/vergadering/453346/gemeenteraad%20%20%20%20%20%20%20%20%2018-04-2018

Zie ook:

https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/een-nieuwe-financieringssystematiek-voor-het-passend-onderwijs-lessen-uit-de-zorg-en-soci.pdf

https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Policy-Brief-2018-04-Naar-een-effectieve-inkoop-binnen-het-sociaal-domein.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *