Groningen wil stadhuis verbouwen voor 19 miljoen – Aanbestedingsnieuws

Groningen wil stadhuis verbouwen voor 19 miljoen

Het stadhuis wordt vanaf het volgende voorjaar volgend jaar flink verbouwd. De raad heeft woensdag 18 december ingestemd met het verbouwingsplan dat 19,3 miljoen euro kost.

Deze aanpak moet eind 2021 een stadhuis opleveren dat past bij de huidige gebruikerseisen en toekomstbestendig is. De raadzaal verhuist naar de derde verdieping en allerlei duurzaamheidsmaatregelen moeten zorgen voor een energielabel A+++. Het stadhuis wordt nagenoeg onafhankelijk van aardgas.

Het college heeft twee andere varianten voor de verbouwing verkend (één van 15,5 miljoen euro en één die uitgaat van uitstel met 3 jaar), maar die zouden volgens het college in de toekomst kostentechnisch te veel nadelen opleveren. Van 44 aanwezige raadsleden stemden 32 voor het verbouwingsplan en 12 tegen.

Bij de voorstemmers worstelden veel fracties met de kosten. “Iedereen erkent wel dat het stadhuis een opknapbeurt nodig heeft”, schetste ChristenUnie-fractievoorzitter Gerben Brandsema het dilemma. “Over hoe verstrekkend verschillen de meningen.” Hij en meerdere partijen vonden het lastig. ”Geld uitgeven na bezuinigingen is geen pretje.” Amrut Sijbolts van oppositiepartij Stadspartij: “Dit is in tijden van bezuinigingen en lastenverzwaring lastig uit te leggen.”

©Groningen 2019

De tegenstemmers wilden minder geld uitgeven aan het stadhuis. “Negentien miljoen uitgeven is niet nodig”, aldus CDA-fractievoorzitter René Bolle. “Er zijn goedkopere varianten.” SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “In Groningen is armoede één van de grootste problemen en toch wordt er met speels gemak 19 miljoen uitgetrokken voor het stadhuis. Onuitlegbaar.”

Maar de meeste partijen willen het, als het ‘versleten’ stadhuis dan toch een opknapbeurt nodig heeft, het in één keer goed doen. “Investeren in eigen huisvesting is buitengewoon lastig maar wel noodzakelijk”, zei PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff. “We moeten ons niet in de vingers snijden met goedkoop wat duurkoop zal zijn.”

Ook oppositiepartij VVD vindt de aanpak van 19 miljoen “noodzakelijk”. D66 stemde volmondig in. “Dit gaat over de toekomst van het huis en hart van de stad en daarmee over de toekomst van ons democratisch stelsel”, aldus fractievoorzitter Berndt Benjamins.

De Stadspartij – fractievoorzitter Sijbolts stemde voor, het andere fractielid Mariska Sloot tegen – maakt zich zorgen over de mogelijke extra kosten, bovenop de 19,3 miljoen euro. “Wat als het budget wordt overschreden?”, vroeg fractievoorzitter Sijbolts zich af. Hij diende een motie in die het college opdraagt eventuele extra kosten niet te financieren uit extra lastenverzwaring of vermindering van voorzieningen. Een ruime meerderheid (32 stemmen voor, 12 tegen) stemde met deze motie in. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) kon zich hier wel in vinden. “We gaan niet de Papiermolen sluiten om het stadhuis te bekostigen.”

Het besluit betekent dat het stadhuis met ingang van de voorjaarsvakantie (17 februari) dicht is. Het college verhuist tijdelijk naar het oude Conservatorium aan de Radesingel. Daar vergaderen ook de raadscommissies. De voltallige gemeenteraad vergadert tijdelijk in het Provinciehuis. Volgens de planning zou het stadhuis eind 2021 weer open moeten gaan.

De raad nam woensdag 18 december meer besluiten en besprak meerdere onderwerpen. Een overzicht hiervan is te vinden in de besluitenlijst van deze vergadering. Alle raadsvoorstellen en collegebrieven zijn te vinden op de agenda van deze vergadering. Hoe alle fracties hebben gestemd, is terug te vinden bij de stemresultaten.

Deze vergadering terugkijken  

Bron:

https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws-gemeenteraad/raad-besluit-tot-aanpak-stadhuis-voor-19-miljoen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *