Groene droom innovatiepartnership kindcentra gewonnen door Klaassen Groep – Aanbestedingsnieuws

Groene droom innovatiepartnership kindcentra gewonnen door Klaassen Groep

Al eerder berichtten we over een “Groene Droom” innovatiepartnership, aangekondigd met een Tender en met een hallucinerend filmpje, voor een schoolrenovatie in Delden en Markelo. De school moet duurzaam en innovatief en klimaatneutraal. De opdracht blijkt gewonnen door een lokale aannemer: Klaassen Groep. In beide gemeenten gaan basisscholen samen in een grote basisschool, waar ook kinderopvangorganisatie Hof van Twente, een consultatiebureau en een logopediecentrum in komen te zitten. Met de opdracht is 8 miljoen gemoeid.

Het blijft vooralsnog ook een beetje schimmig wat de innovatie nu precies is. Er zijn namelijk al erg veel integrale kindcentra aanbesteed en die moesten ook steeds duurzaam en klimaatneutraal. Op de website van NovelT vinden we dat 11 bedrijven hun innovaties hebben gepresenteerd op 3 november.

SoundEnergy uit Enschede won daarbij een juryprijs. Soundenergy ontwikkelde een koeltechniek met geluidsgolven, zónder elektriciteit. De koelinstallatie wordt aangedreven met heet water, dat wordt opgewekt met zonnecollectoren op het dak. De publieksprijs is bij die innovatiepresentatie gegaan naar Straw Blocks Systems. Straw Blocks Systems uit Gelselaar perst balen stro en vindt dat restmateriaal goed te gebruiken als bouwmateriaal. Bouwen met stro levert volgens de producent een kostenbesparing op van wel 20%. Het lijkt wel een sprookje.

“Uiteindelijk werd SoundEnergy door de jury als meest kansrijk uitgeroepen voor toepassing bij de kindcentra. Straw Blocks Systems en Solar Energy Booster werden respectievelijk tweede en derde. De jury roemde het innovatieve karakter van SoundEnergy dat zeer goed aansloot bij de kernwaarden van de kindcentra: slim, simpel en science. Herbert Berkhout van SoundEnergy gaf aan dat het, ondanks internationale belangstelling voor dit concept, zijn droom is om de eerste toepassing in Twente te laten landen en deze twee nieuw te bouwen kindcentra geven daarvoor de unieke mogelijkheid.”

Voor het uitvoeren van het werk is provinciale toestemming nodig van de provincie Overijssel. Omwonenden hebben veel bezwaren, onder meer vanwege het verkeer. De discussie daarover loopt hoog op, tot eind september was de locatie van de bouw nog onduidelijk, bewoners zijn er 5 oktober over geïnformeerd, twee maanden na de aanbesteding. De inkoop van de aannemers is al in gang gezet met een aanbesteding en loopt dus vooruit op de bestuurlijke besluitvorming. Lokale partijen GroenLinks en D66 hebben die zomer vragen gesteld en het onderwerp geagendeerd voor de volgende raadsvergadering.

KlaassenGroep heeft zich ingeschreven in een consortium samen met RoosRos Architecten en Rouweler Installatietechniek. Stichting Kinderopvang Hof van Twente is mede-investeerder. De gunning is definitief na afloop van de bezwaartermijn (Alcateltermijn) op 16 februari 2018. De voorlopige planning voorziet in de ingebruikname van beide kindcentra per 1 januari 2020.

Zie ook de Tender:

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/113436

Zie eerder onze berichtgeving:

Innovatiepartnerschap bouw kindcentrum Markelo en Delden

 

en

http://www.aanbestedingsnieuws.nl/aanbesteding-kindcentrum-markelo-loopt-vooruit-op-provinciale-toestemming-locatie/

en elders:

https://www.tubantia.nl/hof-van-twente/infrastructuur-plek-nieuw-kindcentrum-in-markelo-belabberd-en-gevaarlijk~a936830f/

https://novelt.com/soundenergy-en-straw-blocks-systems-uitgenodigd-voor-innovatiepartnerschap-klimaatneutrale-kindcentra

Innovatiepartnerschap klimaatneutrale kindcentra

1 thought on “Groene droom innovatiepartnership kindcentra gewonnen door Klaassen Groep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *