Green Deal voor aardgasvrije wijken – Aanbestedingsnieuws

Green Deal voor aardgasvrije wijken

Op 8 maart 2017 ondertekende minister Kamp van Economische Zaken samen met 30 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Gemeenten gaan woningen van 7 miljoen huishoudens laten verwarmen zonder aardgas. Het doel van de deal is om de ontwikkeling van aardgasvrije wijken te versnellen. Dat doen ze door kennis te delen, te ontwikkelen en inbreng te verzamelen voor aanpassingen van wetgeving en financieringsconstructies.

Nieuwe gebouwen moeten vanaf 2021 (bijna) energieneutraal zijn. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is er. Toch wordt die niet op grote schaal toegepast. Doorontwikkeling van technologie, financiële oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen is nodig. Initiatieven die nu mogelijk zijn met deze Green Deal leveren een belangrijke bijdrage aan die (sociale) innovaties.

Bron: Pixabay

Daarvoor is er een Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) opgericht. De NEW bundelt expertise over de mogelijkheden van diverse duurzame warmtebronnen; de besparing van warmte en koude voorziening; het nuttig gebruik van overtollige warmte (restwarmte); het transport van warmte (warmtenetten) en opslag van warmte etc. NEW coördineert het kennisdelingstraject binnen deze Green Deal.

De NEW is er voor iedereen die beroepsmatig werkt om de warmtevoorziening duurzamer te maken in de gebouwde omgeving, de industrie of in de agrarische sector en voor initiatieven die de sector overstijgen en daarom een regionale aanpak vragen.

Bron: RVO, 8 maart 2017

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *