Gemeentewerf Emmeloord test waterstofbromide flowbatterij – Aanbestedingsnieuws

Gemeentewerf Emmeloord test waterstofbromide flowbatterij

Op het terrein van de gemeentewerf in Emmeloord, verrijst volgend jaar een waterstofbromide flowbatterij. Met de batterij (50kW) kan zonne-energie op innovatieve en betaalbare manier worden opgeslagen. Het consortium achter dit initiatief (bestaande uit Elestor, Witteveen+Bos, ECN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ZON Energie en Stichting Pioniers van de Toekomst), test met deze 50 kW pilot hoe de opslagtechnologie en aanverwante diensten op grote schaal kunnen worden toegepast.

De opdracht is een vervolg op de pilot in Deventer, eerder dit jaar voor de ontwikkeling van de batterij. Bij de pilot ging het nog om een 1kW test-batterij, waarmee de werking is aangetoond. Het project in Emmeloord is gestart in januari 2017 en eindigt in december 2019.

ECN noemt het een “doorbraak in de ontwikkeling van opslag van lokale duurzame energie”.  De door Elestor BV ontwikkelde waterstofbromide flowbatterij maakt het mogelijk om elektriciteit, zoals gegenereerd door duurzame energiebronnen, op te slaan tegen een fractie van de kosten van de huidige technologieën. Een ander belangrijk aspect van het concept is dat het gewenste vermogen [kW] en capaciteit [kWh] onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimensioneerd.

In de flowbatterij van Elestor bevinden de beide chemische componenten zich elk in een eigen gesloten circuit. De componenten zijn van elkaar gescheiden door een selectief membraan, dat alleen protonen doorlaat. Wanneer op de batterij een spanning wordt aangelegd, vindt een redoxreactie plaats, waarbij protonentransport door het membraan plaatsvindt en de batterij geladen wordt. Bij het ontladen vindt de reactie in omgekeerde richting plaats. Doordat deze redoxreactie 100 % omkeerbaar is, kent het proces intrinsiek geen degradatie, waardoor de opslagcapaciteit van het systeem na verloop van tijd niet afneemt.

De beide chemische componenten Br2 (dibroom) and H2  (diwaterstof) zijn op aarde in overvloed aanwezig en daarmee naast duurzaam ook goedkoop. Met name dit aspect, gecombineerd met het door Elestor gepatenteerde systeemontwerp, heeft in een opslagsysteem geresulteerd waarvan de opslagkosten per kWh heel laag zijn. Het flowbatterij-principe is al enige tijd bekend, maar werd in deze vorm nog niet eerder in de gebouwde omgeving toegepast.

Bron: Elestor, ECN/Witteveen+Bos, 15 juni 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *