Gemeenten Gelderland gassen met Gazprom – Aanbestedingsnieuws

Gemeenten Gelderland gassen met Gazprom

Gemeentelijke raadsfracties hebben geen bezwaren tegen de levering van gas waarvoor Apeldoorn in zee is gegaan met de Russische gasleverancier Gazprom. Dat bericht Apeldoorn Direct. Alleen een afsplitsing van de SP: de Partij voor een Sociaal Apeldoorn is tegen en vindt dat de gemeente met Green Choice in zee had moeten gaan.  Apeldoorn koopt het Russisch gas in voor de gemeenten Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Scherpenzeel, Voorst, Woudenberg en Zutphen.

Bron Kremlin.RU (Creative Commons License CCA 4.0)
http://static.kremlin.ru/media/events/photos/big/PAVRcD0mvIbwJnKMKlqX6Cstu4ovFTvs.jpeg

De aanbesteding is opgedeeld in 3 percelen (Elektriciteit, Aardgas telemetrievolume en Aardgas profielvolume). De overeenkomsten hebben een looptijd van 2 jaar met daarna een verlengingsmogelijkheid van 4 keer een jaar.

Tegelijk heeft Apeldoorn een aanbesteding uitgeschreven voor energieregisseurs. “Daar zoekt de energieregisseur naar kansen om de energietransitie verder te brengen. De energieregisseur doet dat door samen met buurtbewoners en bedrijven initiatieven op te zetten en bestaande projecten te verbeteren.”

Apeldoorn is niet de enige gemeente die gas afneemt van Gazprom. Ook de gemeente Berkelland verkoos vorig jaar Russisch gas boven enige Nederlandse aanbieder en neemt per 1 januari 2018 Russisch gas af. Berkelland dumpt daarmee ook de eigen groene stroomleverancier uit de Achterhoek: AGEM, die ook de transitie naar duurzame stroom wil bevorderen. Zwolle gunde in juni vorig jaar al een order voor de levering van aardgas aan Gazprom. Ook andere organisaties, zoals Altra Centraal Bureau en Altra Jeugd- en Opvoedhulp, maar ook Waterschap Zuiderzeeland, voor het Vissering-gemaal, kiezen na een aanbesteding voor Gazprom. Opvallend vaak worden de diensten daarbij ondersteund door adviesbureau Wattanders B.V. uit Eindhoven.

Het gas van Gazprom komt uit de Russische toendra. Het wordt getransporteerd over 6000 kilometer via pompen en leidingen, wat maakt dat het gas meer CO2 uitstoot dan bijvoorbeeld Gronings gas. Maar aan de andere kant zijn alle gevolgen van de winning voor Rusland en blijft Groningen aardbevingvrij.

Bron: Negometrix / Apeldoorn Direct, 8 januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »