Gasunie koopt innovatieve grondscanner – Aanbestedingsnieuws

Gasunie koopt innovatieve grondscanner

De Gasunie heeft samen met MapXact, onderdeel van VolkerWessels Telecom, een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verdere ontwikkeling van een grondradartechnologie. De technologie moet voor Gasunie duidelijk en real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maken.

In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen.Volgens het Kabel- en Leidingen Overleg (KLO) lopen de directe kosten hiervan jaarlijks op tot zo’n 25 miljoen euro.

©ZaZ 2017

Met de grondscanner  moet door middel van augmented reality deze graafschade worden tegengegaan. De nieuwe technologie helpt de veilige en ongestoorde ligging van kabels en leidingen te garanderen tegen minder kosten en met minder overlast voor de omgeving. Met behulp van deze technologie kan straks iedereen met een tablet of smart phone ‘door de grond heen kijken’. Daardoor kunnen in de nabije toekomst duizenden graafschades eenvoudig voorkomen worden.

Over de grondscanner is een filmpje op YouTube uitgebracht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *