FNV dreigt met acties om aanbesteding Schiphol subcontracting – Aanbestedingsnieuws

FNV dreigt met acties om aanbesteding Schiphol subcontracting

Het FNV dreigt met acties tegen wat de bondsvertegenwoordiger Van Doesburg in het Parool het “losgeslagen” aanbesteden noemt. Schiphol schuift haar “verantwoordelijkheid voor het personeel keer op keer af op de bedrijven die ze inhuurt. “Dat moet stoppen. Schiphol bepaalt de voorwaarde voor die bedrijven, dus Schiphol moet zorgen voor goede werkomstandigheden.”, aldus de bond in een persbericht. De bond heeft ook aangekondigd 2 maart acties te voeren tegen de neerwaartse coronaspiraal.  De bond eist van de Schipholdirectie een eerlijk loon, vaste banen en een veilige werkplek.

Terwijl het in andere landen gebruikelijk is met 2 of 3 afhandelaars de bagage af te handelen zijn er bij Schiphol wel acht van dergelijke ondernemingen. FNV vindt dat Schiphol buitensporig  veel verschillende bedrijven voor dezelfde klus onder contract heeft. Zo wordt begin dit jaar een achtste afhandelaar toegelaten. ‘In de rest van de wereld zijn dat er hoogstens twee of drie. Door zoveel verschillende bedrijven toegang te verschaffen, stimuleert Schiphol de keiharde concurrentie. Werknemers krijgen daarvan de rekening gepresenteerd in de vorm van een steeds lager loon, onveilig werk en losse contracten’, aldus Van Doesburg.

Eind vorig jaar bleek uit een enquête van FNV onder beveiligers, afhandelaars en schoonmakers op de luchthaven dat de omstandigheden niet alleen slecht zijn voor medewerkers zelf, maar ook voor de vliegveiligheid. ‘Wij hebben de directie toen tot 1 februari gegeven om in actie te komen. Het enige wat we horen is dat we niet bij hen moeten zijn, maar bij de bedrijven waaraan ze het werk uitbesteden. Dat is dus onzin. Het is de Schiphol Group die steeds lagere tarieven eist, de concurrentie opvoert en weigert sociale voorwaarden te stellen’, aldus Van Doesburg.

De acties voor 2 maart zijn gisteren aangekondigd met een video van lichtjes op een landingsbaan. Van Doesburg: ‘Die lichtjes vormen de woorden ‘nooit meer onzichtbaar’. Iedere passagier ziet de medewerkers natuurlijk al, maar vanaf 2 maart gaat ook de directie van de luchthaven ze zien.’ Hoe de acties op 2 maart er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Werkonderbrekingen behoren tot de mogelijkheden.

Bron: FNV, 9 februari 2021

©Schiphol 2021

 

1 thought on “FNV dreigt met acties om aanbesteding Schiphol subcontracting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *