FNV: “De Jonge moet aanpakken in Noord-Holland” – Aanbestedingsnieuws

FNV: “De Jonge moet aanpakken in Noord-Holland”

De drie grootste gespecialiseerde zorginstellingen in de 25 Noord-Hollandse gemeenten rondom Alkmaar, De William Schrikker Groep, Het leger des Heils en De Jeugdgezinsbeschermers, kunnen het met de gemeenten niet eens worden over de gestelde tarieven. ‘Dit zijn dappere werkgevers. Het is een schrijnend besluit, maar zij doen nu wel wat nodig is in de sector: grenzen stellen aan wat minimaal nodig is.

De FNV is tevreden over de opstelling van de jeugdzorgverleners om niet mee te doen aan de aanbesteding. Woordvoerder Maaike van der Aar van FNV Zorg & Welzijn: “Minister De Jonge luisterde toen al niet naar onze waarschuwingen en tot op heden heeft hij ook zijn verantwoordelijkheid nog niet gepakt in de regio Noord-Holland. Ik voorspel dat er vergelijkbare situaties in andere regio’s ontstaan, als hij niet snel met de benodigde € 750 miljoen extra komt.”

©FNV 2018

“‘Dit zijn dappere werkgevers. Het is een schrijnend besluit, maar zij doen nu wel wat nodig is in de sector: grenzen stellen aan wat minimaal nodig is. Zij nemen daarmee de zware verantwoordelijkheid over werknemers en cliënten. Het alternatief, doorgaan met deze race naar beneden, zou uiteindelijk nog desastreuzer zijn dan de keuze die deze werkgevers nu maken. We rekenen dan ook op solidariteit uit de hele sector, want iedereen kan anders de volgende zijn”.

De houding van de FNV is gewijzigd ten aanzien van de jeugdzorg. In tegenstelling tot eerder wijt de FNV de problemen echter nu niet aan het fenomeen aanbesteden zelf, maar aan de bezuinigingen die met de decentralisaties gepaard gaan. Gemeenten proberen volgens de FNV onder druk van de bezuinigingen goedkope aanbestedingen uit te zetten, met te veel eisen tegen een te lage prijs.

De zorgmedewerkers willen dat er 750 miljoen euro bij komt; dit bedrag bestaat uit het terugdraaien van de 450 miljoen euro bezuinigingen en 300 miljoen euro om de sterke toename van de vraag naar jeugdzorg aan te kunnen. Gemeenten proberen dit op te lossen met goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind. Gevolg: wachtlijsten lopen op en kinderen en ouders krijgen niet de zorg die hard nodig is.

Bij een aanbesteding is het niet mogelijk om te onderhandelen en ligt het initiatief voor de prijsvorming en het eisenpakket bij de inkoper. Als de aanbesteding eenmaal loopt, is dat beperkt tot niet bij te stellen. Bij de taxibranche legt de FNV de vinger wel op het aanbesteden.

Bron: FNV 10 september 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *