Experiment duurzaam asfalt in Krimpenerwaard – Aanbestedingsnieuws

Experiment duurzaam asfalt in Krimpenerwaard

KWS (een VolkerWessels-onderneming) en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren samen een pilot uit met de toepassing van 100% gerecycled asfalt in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer. Op de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel wordt deze week voor het eerst een proefvak van ruim 700 meter ingericht met volledig gerecycled asfalt.

©KWS 2017

Het asfalt is voor 100% hergebruikt oud freesasfalt. Dat is, aldus een woordvoerder van de KWS mogelijk, door de toepassing van het HERA-system van de Asfaltcentrale Rotterdam, waar KWS Infra Rotterdam mede-eigenaar van is.

In 2012 werd deze unieke installatie geïnstalleerd, het is de enige ter wereld met deze specifieke techniek. Recycling van asfalt gebeurt normaalgesproken door directe verhitting van de grondstoffen. Het HERA-system werkt door indirecte verhitting. Door aan het oude asfalt een biologisch verjongingsmiddel verkregen uit dennenolie toe te voegen, komen we nu voor het eerst tot een 100% gerecycled asfalt dat gelijkwaardig is aan ‘gewoon’ asfalt.

 De komende tijd zal het proefvak nauwkeurig worden gemonitord om vast te stellen of het 100% gerecyclede asfalt geschikt is voor grotere toepassing als deklaag voor wegen voor gemotoriseerd verkeer.

 Bron: KWS, 25 augustus 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *