Europese milieucriteria kantoormeubilair aangescherpt – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Europese milieucriteria kantoormeubilair aangescherpt

De EU Commissie heeft twee weken geleden bericht dat milieucriteria voor  de inkoop van kantoormeubilair zijn aangescherpt. Het gaat om eisen voor vluchtige organische stoffen, onder meer formaldehyde, styreen en tolueen, in het gebruik van vulmaterialen voor latex en polyurethaan schuimvulling.

De eisen zijn uitgebreid met een paragraaf over end to life; hergebruik en upcycling van oud kantoormeubilair. Een Nederlandse vertaling is vooralsnog nog niet beschikbaar. Wel is er meer informatie over te vinden op de website van Europa Decentraal.

bron: EU 2917, EU Commissie /DGENV

Twee relevante standaarden vanuit de branche worden door de EU in een voetnoot als adequaat erkend.Het gaat dan om de EuroLatex ECO Standaard en de CertiPUR standaard. Het EU Ecolabel stelt met name eisen aan de productveiligheid en de uitstoot van chemicaliën. Zo stelt het ecolabel voor houten meubelen dat minimaal 90% van het materiaal van hout moet zijn. Daar voldoen maar 2 Europese fabrikanten aan (uit Italië en Polen).

Die eis voor de minimale hoeveelheid gebruikt materiaal is nu komen te vervallen. Dat is voor hout geen ramp maar voor andere, schadelijker stoffen weer wel. Over hout was sowieso veel discussie, zo blijkt uit het meegeleverde technische rapport. Is kurk, rotan en bamboe hout? Volgens het woordenboek misschien wel, maar niet vanuit een “technisch perspectief”.

Waarom waarom was dit nou nodig? Volgens het persbericht, dient dit allemaal om inkopers bewust te maken “van het renovatiepotentiëel en het stimuleren van de innovatie in demontage.

Meubels

Zie voor een overzicht van alle milieuriteria: http://ec.europa.eu/environment/gpp/eu_gpp_criteria_en.htm

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *