EU: Stedelijk afval kan efficienter worden aanbesteed – Aanbestedingsnieuws

EU: Stedelijk afval kan efficienter worden aanbesteed

Stedelijk afval kan efficiënter worden aanbesteed. Dat stelt de EU Commissie Groei, in een persbericht. De Europese Commissie vverwijst hiervoor naar Duitsland en Zweden als goede voorbeelden. Daar blijkt dat de kosten van afvaldiensten lager zijn als er een open mededinging is volgens de Europese aanbestedingsregels.

Wel is er ook bewijs dat de kwaliteit van afval ophalen schoner is als het ophalen van afval inhouse wordt verzorgd, door publieke entiteiten. Meer mededinging is desondanks van belang, volgens de EU Commissie, omdat dit leidt tot lagere managementkosten.

https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Dienst Limburg Rijkswaterstaat

De interne markt voor afvalmanagement laat het afweten, aldus de EU Commissie. Er is sprake van misbruik van marktmacht door publieke organisaties.

  • Er zijn weinig grensoverschrijdende aanbestedingen in de EU interne markt, slechts 0.74% van de toegekende contracten overschrijdt de grens.
  • Indirecte grensoverschrijdende aanbestedingen zijn groter in Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk, waar meer buitenlandse bedrijven eigenaar zijn van afvaldiensten.
  • Locatiegebonden aanbesteden, in zowel Duitsland, Spanje, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk heeft de commissie in aanbestedingen gezien dat de vereisten een bepaalde locatie in een specifiek gebied vragen. Dat betekent dat het moeilijk wordt vvoor bedrijven uit andere locaties om te reageren op het contract.
  • Voortrekken van marktleiders, De commissie signaleert een trend waarbij marktleiders worden voorgetrokken, dat geldt onder meer voor meer dan 70% van alle aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk.
  • Niet voldoen aan de aanbestedingsregels: Spanje publiceert aanbestedingen niet en bedrijven in Polen moeten voldoen aan lastige bureaucratische eisen om te registreren om in te schrijven op een aanbesteding.
  • MKB ondernemingen voelen zich benadeeld in Spanje worden contracten niet opgeknipt in verschillende percelen, zodat het MKB geen kans maakt op de aanbesteding.

Uitgaves van de EU-lidstaten aan afval zijn van 2% in 2007 gegaan naar 13% in 2013. Dat heeft ermee te maken dat lidstaten meer inzetten op recycling en op een beperking van het aantal stortlocaties.

Bron: EU Commissie Groei, 31 januari 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *