EU publiceert guidance coping met aanbieders 3e landen – Aanbestedingsnieuws

EU publiceert guidance coping met aanbieders 3e landen

De EU probeert het leven al jaren vergeefs makkelijker te maken voor inkopers, niet alleen met allerlei aanbestedingsrichtlijnen maar ook dus handreikingen, nu ook met een gids c.q. handreiking (je zou guidance vertalen met een richtlijn maar een directive is al een richtlijn) deelname van 3e landen (buiten de EU) voor goederen in de aanbestedings”markt” of wat daar nog van over is.

EU Commissaris Elżbieta Bieńkowska zegt erover:“Alle bieders – Europees of buitenlands [sic valse tegenstelling, Red AN]  – moeten spelen volgens dezelfde regels. Publieke inkopers mogen de flexibiliteit van het juridische raamwerk gebruiken om hoge sociale, milieu en andere kwaliteitsstandaarden te stellen en af te dwingen; voor alle aanbieders, ongeacht hun oorsprong. Dit zorgt voor een balans tussen hen.”

©EU 2019 / Etienne Ansotte

De Commissie heeft de Handreiking gepubliceerd als onderdeel van een pakket van initiatieven om een faire mededinging, hoge kwaliteit en een level playing field in publieke aanbestedingsmarkten te verzekeren. Het is de eerste oplevering in een set van 10 acties in de communicatie van EU/China relaties en wordt ondersteund door de Europese Raad in diens conclusies van maart 2019. Verder bouwt het voort op de communicatie uit 2017 genaamd ‘Making Public Procurement work in and for Europe’, waarmee een breed partnerschap is gevestigd met EU-landen, met als doel het verder verbeteren van de effectiviteit van publieke aanbestedingen.

De regels gaan onder meer in op prijsdumping en welke landen verzekerde toegang hebben tot de EU. Ook gaat het nog in op maatregelen die je kan nemen tegen verslechterde kwaliteit. Spoiler Alert, ondoelmatigheid kan je met een aanbesteding ook al niet tegengaan en dat blijft dus zo. De EU richt zich weer op zijn eigen favoriete “kwaliteitsaspecten”: milieu, innovatie en internationale sociale voorwaarden, maar of je waar krijgt voor je geld is met die beleidsdoelen, tenminste naar inzicht van Aanbestedingsnieuws, nog steeds niet gegarandeerd.

Zie ook:

 

 

Aanbestedingsnieuws heeft ook wat coping mechanisms voor inkopers om de aanbestedingsregels meer werkend te krijgen, deze zomer: Neem een koud voetenbadje, laat je masseren door je partner, zet hele sterke koffie en bekwaam je in jezuitisch taalgebruik:

https://www.verywellmind.com/forty-healthy-coping-skills-4586742

Bron: EU, 24 juli 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *