Eneco gaat warmtenet met WKO en zonnepanelen aanleggen in Amstelkwartier – Aanbestedingsnieuws

Eneco gaat warmtenet met WKO en zonnepanelen aanleggen in Amstelkwartier

Energieleverancier Eneco gaat zorgen voor het collectief warmte- en koudenet voor de verwarming, de koeling en warm kraanwater in drie deelgebieden in Amsterdam Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier. Dit is de uitkomst van de tender die de gemeente Amsterdam op 5 november vorig jaar uitschreef. Dat bericht Eneco.

In het gebied worden in de komende jaren ongeveer 3.200 woningen, drie basisscholen, detailhandel, twee supermarkten, horeca, kantoren en diverse maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Vanuit twee technische ruimtes in het gebied gaat Eneco warm water produceren en naar de woningen en de andere gebouwen brengen voor de verwarming en het warme kraanwater. Eneco zorgt daarnaast het hele jaar voor koeling voor gebouwen die dat nodig hebben (in de zomer dus ook voor woningen) via een apart leidingnet met koel water. De energieleverancier ontwerpt, bouwt, beheert, onderhoudt en exploiteert het warmte- koudenet voor de komende dertig jaar.

Met de tender geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de gemeenteraad voor de aanleg van lage temperatuur netwerken in nieuwbouwgebieden

Wethouder Marieke van Doorninck:

‘We willen nieuwe buurten in Amsterdam zo duurzaam mogelijk en aardgasvrij bouwen. Daar hoort dus ook een duurzaam, energieneutraal en betaalbaar warmtesysteem bij. Met deze gunning gaan we in deze gebieden gebruik maken van duurzame, innovatieve warmtebronnen. Eneco laat zien dat dit soort lage temperatuur warmtesystemen haalbaar zijn. Dat verdient navolging op andere plekken in de stad.’

Eneco bouwt een modulair thermisch smartgrid. Zo zegt Eneco zelf. Het bestaat uit warmte en koude opslagsystemen in dieper gelegen ondergrondse bronnen onder het gebied, lucht-water-warmtepompen, een distributienet met leidingen, zonnepanelen en per gebouw een afleverstation. Het syste

Zonsondergang Amsterdam ©Zaz 2017

em is ‘smart’ omdat uitwisseling van warmte en koude mogelijk is tussen gebouwen, afgestemd op de vraag.

Daarnaast wil Eneco zonnepanelen plaatsen op de daken van de nieuwbouw in het gebied, in afstemming met de desbetreffende projectontwikkelaars. De verder benodigde elektriciteit komt van eigen opwek door Eneco in Nederland. Daarmee is het systeem volledig energieneutraal en geheel volgens de eisen van de gemeente.

De opbouw van het warmte- en koudenet volgt de fasering van het bouwprogramma in Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier. Nieuwe gebouwen kunnen worden aangesloten op het warmte- en koudesysteem in de twee technische ruimtes in het gebied. Deze besparen de ontwikkelaars veel ruimte in de panden. De eerste werkzaamheden zullen in 2022 plaatsvinden en de eerste warmte/koudelevering wordt verwacht begin 2024. In de toekomst kunnen ook bestaande woningen en andere gebouwen in de omgeving worden aangesloten, zodat deze ook gebruik kunnen maken van duurzamere warmte en koude en CO2 wordt bespaard.

Eneco is trots met de opdracht voor het warmtenet.

‘Wij zijn trots dat de gemeente Amsterdam voor Eneco heeft gekozen en kijken ernaar uit om aan de slag te gaan met alle betrokkenen. Onze ervaring en ambitie om de energietransitie verder te versnellen helpen ons om voor dit gebied een modulair en volledig elektrisch warmte en koudesysteem te realiseren,’ aldus Manja Thiry, directeur warmte bij Eneco.Bron: Eneco, 27 augustus, 2021.

NDR

Wat is nou weer een modulair thermisch smartgrid. Nou heeft deze Aanbestedingsniews maar een jaartje of twee Natuurkunde gehad, maar de uitwisseling van warmte en koude in gebouwen, dat hebben wij toch ook in onze gebouwen. Je zet een raampje open. Dan komt er allemaal koude lucht naar binnen. En de warme lucht gaat naar buiten. Hatsikidee. Helemaal vraagafhankelijk. Waarschijnlijk denken we weer te simpel. Het is niet zomaar een open raam maar een thermisch slim grid. Een raam met een hor?

Het blijkt dat de RVO er in elk geval “proeftuinen” van heeft gehad van 2011-2016. “Smart grids zijn elektriciteitssystemen die de vraag naar elektriciteit beïnvloeden aan de hand van het momentaanbod.”

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/smart-grids

Zie ook:

https://nieuws.eneco.nl/eneco-wint-aanbesteding-warmte–en-koudesysteem–voor-drie-deelgebieden-in-amsterdam-overamstel/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »