Elektronisch aanbesteden verplicht per 1 juli – Aanbestedingsnieuws

Elektronisch aanbesteden verplicht per 1 juli

In Nederland is de verplichting om volledig elektronisch aan te besteden vastgesteld op 1 juli 2017 in de Aanbestedingswet. Op basis van diezelfde wet, moet dat via TenderNed. Richtlijn 2014/24 biedt de mogelijkheid om de toepassing van het volledig elektronisch aanbesteden uit te stellen tot 18 oktober 2018. Nederland heeft echter beperkt gebruik gemaakt van deze uitstelperiode, zo bericht Europa Decentraal.

In de richtlijn wordt echter wel erkend dat het gebruik van elektronische communicatiemiddelen onwenselijk is, indien voor dat gebruik niet-algemeen beschikbare gespecialiseerde tools of bestandsformaten nodig zijn. Het is ook onwenselijk,  indien de communicatie alleen met behulp van gespecialiseerde kantooruitrusting kan plaatsvinden . Om deze reden zijn in artikel 22 lid 1 van richtlijn 2014/24 vier specifieke situaties  beschreven waarbij kan worden afgeweken van bovengenoemde verplichtingen:

  • Indien wegens de gespecialiseerde aard van de aanbesteding niet algemeen beschikbare gespecialiseerde instrumenten, middelen of bestandsformaten nodig zijn (sub a).
  • De benodigde bestandsformaten  niet door andere open of algemeen beschikbare toepassingen kunnen worden verwerkt, of zijn onderworpen aan  eigendomsgebonden licentieregelingen (sub b).
  • Voor het gebruik van elektronische communicatiemiddelen gespecialiseerde kantoorapparatuur nodig is (sub c) of;
  • Fysieke of schaalmodellen zijn vereist die niet langs elektronische weg kunnen worden verzonden (sub d).

Zie verder:
https://www.europadecentraal.nl/europese-ster/de-europese-ster-nr-853/#
Bron: Europese Ster 853,

1 thought on “Elektronisch aanbesteden verplicht per 1 juli

  1. Ik ben natuurlijk geen aanbesteder maar een zeer ervaren inkoper sinds de jaren 80 actief op het gebied van inkoop van projecten, technische installaties, fabrieken etc. Sinds de jaren 90 speelt dit probleem en het is verwonderlijk dat de overheid maar al te bereid is om ook in de slangenkuil te springen. Stel je hebt als bedrijf autocad X en je leverancier of potentiële leverancier autocad X+1, niet backwards compatible. Om goed te kunnen communiceren moet je dus ook naar autocad X+1. Zo plagen we elkaar al jaren van Wp naar word, van doc naar docX enz. De hele wereld op 1 niveau om goed te communiceren. Zo prest iedereen iedereen om weer te investeren. Apple voor DTP, maar ook windows, adobe illustrator, autocad, windows, office pakketten etc etc. en slechts een handje vol IT giganten ( over de grote sloot) lacht zich rot. Terwijl duurzaam toch echt geen samentrekking is van duur en niet raadzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *