Eindhoven plant inheemse bomen – Aanbestedingsnieuws

Eindhoven plant inheemse bomen

Eind oktober zijn nieuwe bomen geplant op het eerste heringerichte deel van Stratumseind en Oude Stadsgracht. Wethouder Rik Thijs stak een helpende hand toe en sprak van een mooie mijlpaal: “Bomen zijn ontzettend belangrijk bij de herinrichting van onze binnenstad. Ze dragen bij aan een klimaatbestendige, groene en fijne omgeving.

Op het eerste heringerichte deel zijn vier berken en drie elzen geplant. Om de bomen goed te laten wortelen en doorgroeien, zijn de plantgaten zorgvuldig voorbereid en boomroosters aangebracht. Op andere plekken in de binnenstad komt ook beplanting rondom nieuwe bomen. Vanwege het uitgaanskarakter van Stratumseind is hier gekozen voor boomroosters.

Bij de herinrichting van de straten kiest de gemeente voor een mix van inheemse bomen, zoals iepen, elzen en berken. Je komt ze ook elders tegen in het Brabantse landschap. En de komende jaren dus ook steeds meer in de binnenstad, samen met allerlei ander groen.

Bron: Eindhoven, 1 november 2022

NDR

Hoe inheems moeten de bomen zijn, hoe inheemser hoe beter, geldt zeker niet op. De ene kant van de stad kan zo weinig op de andere kant van de stad lijken qua bodemgesteldheid, dat niet elke inheemse boom ook in alle inheemse plekken kan groeien, dat staat wel vast. De meeste Brabantse dorpen en steden zijn ontstaan op een dekzandrug, op de hoogtes met de beekdalen rondom. In het beekdal kan de boom dan nog aardig groeien, niet veel verder, op de dekzandrug is de bodem meer een woestijn. Overigens wordt daar juist in Eindhoven ook goed aardkundig onderzoek naar gedaan. Komt die kennis wel bij de gemeente uit, we vragen het ons af.

De bomen hebben een erg dunne stamdikte, een koopje van de boomkweker, en groei hoeft er ook niet van te worden verwacht, ze staan in een met plastic overdekte boomspiegel in een verder volledig bestraat stuk dat ook iets hoger ligt dan de rest van de omgeving, in zandbodem op 22 NAP, de klinkers eromheen geven gelukkig nog iets aan water af door de kieren en de Dommel is nabij, maar dat is ook geen kolkende rivierdelta waar de boom op het Stratumseind veel aan gaat hebben. De verder volledig bestrate binnenstad laat ook weinig water door naar de bomen.

Aanbestedingsnieuws signaleerde al eens dat het grote probleem is bij inkopen van bomen is dat het onderdeel wordt gemaakt van de herinrichting waardoor bomen te dun worden ingekocht. Voor een aannemer die een vast budget heeft, is het een sluitpost van de begroting, tenminste als het de aannemer is die tegen een in de aanbesteding vastgelegd budget moet calculeren hoeveel er nog voor de bomen overblijft. Dat lijkt ook hier het geval.

Het gaat ook niet om het inheemse aan bomen in te kopen op zich. Het gaat er ook om de bomen de mogelijkheid te geven te groeien. Of je bomen nu in een bak zet waar ze nooit meer kunnen groeien of dat je ze in een bestraat stuk dekzand zet, of ze nu inheems zijn of niet, bomen hebben pas de gelegenheid te groeien als ze voldoende water en voedingsstoffen tot zich kunnen nemen, zodat de natuur zichzelf kan helpen zonder dat de stad of de bewoners elke dag met gieters en pokon in de weer moeten om de stadsbomen te redden van de gedoodverfde ondergang.

Een boom kan vele honderden jaren mee. Langer dan wij mensen, daarom geven oude bomen ook een aardig inkijkje in de visie van onze voorouders en dat geeft een mooie blik op de oneindigheid. Aanplanten van bomen moet dan ook met visie gebeuren, met gebruik van kennis van de bodem en de ondergrond, van waterbeheer en klimaatkennis. Maar visie, dat vereist ook een maatschappelijk draagvlak, niet alleen in het nu maar ook draagvlak voor de komende decennia, en dat moet je met een lampje zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *