Eerste kolkenzuiger op waterstof rijdt in Rotterdam – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Eerste kolkenzuiger op waterstof rijdt in Rotterdam

Rotterdam test deze week de allereerste waterstof kolkenzuiger ter wereld. Deze eerste duurzame kolkenzuiger is gebouwd door Hyzon. Hyzon is gespecialiseerd in de nieuwe ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen.

De riooldienst neemt de speciale vrachtwagen in gebruik om de putten (kolken) en riolering in de stad schoon te maken.De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.

“Kolkenzuigers verbruiken veel energie en dus ook veel brandstof. Die brandstof is nu helemaal schoon. De waterstofkolkenzuiger produceert geen CO2 en houdt de lucht in de stad gezond. Zo dragen we bij aan onze klimaatdoelen en aan het aantrekkelijker maken van de stad.”
Duurzaamheidswethouder Arno Bonte

De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.

Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.

 

Bron: Rotterdam, 6 september 2021

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *