ED: Datalek TenderNed treft alle regiogemeenten rondom Eindhoven – Aanbestedingsnieuws

ED: Datalek TenderNed treft alle regiogemeenten rondom Eindhoven

Alle gemeenten in de omgeving van Eindhoven waaronder Eindhoven zelf, hebben de privacy van gehandicapte kinderen geschonden door adresgegevens te publiceren. Dat bericht het Eindhovens Dagblad vandaag, naar aanleiding van eigen onderzoek naar de documentatie op TenderNed. De gemeenten stellen zich op het standpunt, dat door de aanbestedingen voortaan op Negometrix te posten, de gegevens anoniem genoeg zijn.  Daarnaast worden ook de huisnummers niet gepubliceerd.

Wel gepubliceerd worden lestijden, de haal- en brengtijden, de vraag of er een rolstoel mee moet, postcode en de straat waar de leerlingen wonen, de geboortedatum van de kinderen en geslacht. Dat is van belang vanwege hypothetische kwaadwillenden die met de beschikbare gegevens en een busje de kinderen kunnen “onderscheppen”. Daarvoor heb je aan de school en een authentiek gelijkend busje en een geboortedatum al genoeg informatie.  De rest vraagt een hypothetisch kwaadwillende dan bijvoorbeeld nog na, want die informatie is bijvoorbeeld “niet goed doorgegeven en op de lijst terecht gekomen”. Hoe dat dan kan, nou dat komt dan volgens de hopelijk alleen denkbeeldige kwaadwillende volgens de “aanbesteding”.

Zoals Aanbestedingsnieuws al 2 maanden eerder meldde, is dat maar zo beperkt anoniem, dat je nog steeds met weinig onderzoek vrij eenvoudig kan achterhalen waar de kinderen wonen en om welke kinderen het gaat. De gegevens op Negometrix zijn echter voor iedereen die werkt binnen of met een bedrijf met zakelijke gegevens nog steeds openbaar raadpleegbaar. Omdat het om aanbestedingen van vrijwel elke gemeente gaat, is het aantal te achterhalen kinderen dat ermee riscio loopt, zodanig groot, dat de gegevens – volgens privacydeskundigen- onmiddellijk moeten worden verwijderd. Vandaar dat Aanbestedingsnieuws dan ook terstond op 7 juli de Autoriteit Persoonsgegevens heeft getelefoneerd, met de vraag of dit zo moet kunnen en of het er niet zo onmiddelijk van af zou moeten worden gehaald. Daarop liet de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals Aanbestedingsnieuws ook in het nieuwsbericht meldde, weten dat er zo op de korte termijn nog niets over kon worden gezegd.

©ZaZ 2017

Dat blijkt volgens het Eindhovens Dagblad uit onderzoek van RTL Nieuws van 5 september 2017. Twee maanden eerder op 7 juli berichtte Aanbestedingsnieuws voor het eerst dat aanbestedende diensten massaal de privacy schendt van kinderen in het speciaal onderwijs die gebruik maken van het leerlingenvervoer. Het gaat in die regio om zeker 746 personen.

Het Eindhovens Dagblad bericht dat het In Valkenswaard gaat om gegevens uit 2013 op de website Tenderned. Een paar weken geleden werd die gemeente ook al genoemd in eerder onderzoek van RTL. Net als toen gaat het nu weer om adressen van inwoners en locaties van speciale onderwijsinstellingen. De gemeente benadrukt dat er geen namen, geboortedata, burgerservicenummers of zorgindicaties zijn opgenomen.

Bron: Eindhovens Dagblad, Regiogemeenten in de fout met privacygevoelige informatie van kinderen in het speciaal onderwijs, 3 oktober 2017

2 thoughts on “ED: Datalek TenderNed treft alle regiogemeenten rondom Eindhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *