Ecotap wint aanbesteding laadpalen Gelderland Overijssel – Aanbestedingsnieuws

Ecotap wint aanbesteding laadpalen Gelderland Overijssel

De winnaar van de grootste Europese aanbesteding voor laadpunten is Ecotap. Dat bedrijf gaat in samenwerking met Allego na de zomer van 2018 van start met aanleg, beheer en onderhoud van de openbare laadpalen in de deelnemende gemeenten.

Ecotap is leverancier van laadpalen voor auto’s en elektrische fietsen. De leverancier heeft laadzuilen met dubbele laadpunten, waar met behulp van de laadpas tegelijk 2 auto’s kunnen worden opgeladen. Ook levert Ecotap lichtmasten met laadzuilen en zonne-energie bankjes waar je je laptop op kan aansluiten.

In 43 gemeenten in Gelderland en Overijssel komen 4 keer meer laadpalen. Daardoor komen er 4.500 nieuwe laadpunten in de openbare ruimte. Laders betalen aan de paal 15 cent per kilowatuur, de laagste prijs van Europa. Ook start de grootste praktijkproef naar slim laden. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische auto’s sneller en meer gespreid kunnen laden over de dag op zoveel mogelijk duurzame energie.

De grote omvang van het aantal laadpunten heeft geleid tot de laagste prijs van Nederland van 15 cent per kWh. De e-rijder betaalt zo per gereden kilometer eenderde van de kosten voor fossiele brandstoffen. Beide provincies ondersteunen met deze aanbesteding gemeenten bij de aanleg van laadpalen voor e-rijders. In totaal gaat het om 2.250 laadpalen met 4.500 laadpunten.

In overleg met de deelnemende gemeenten plaatst Ecotap in samenwerking met Allego de laadpalen. E-rijders, die geen eigen oprit hebben en een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich al melden via de website van Openbaar Laden. Onderdeel van de aanbesteding is dat Ecotap in samenwerking met Allego in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren.

©gelderland 2018

Gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu, Europa) van de provincie Overijssel: ‘De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is bepalend voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, waarbij we de zorg van gemeenten wegnemen.’

Peter Drenth, Gelders gedeputeerde voor energie en klimaat: ‘We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit door minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving. Met deze toename van het aantal laadpunten wordt elektrisch rijden het nieuwe normaal’.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *