DVP: Goed DBFMO-proces levert meer kwaliteit op – Aanbestedingsnieuws

DVP: Goed DBFMO-proces levert meer kwaliteit op

Adviesbureau Diepenhorst de Vos en Partners, DVP stelt in de nieuwsbrief PPS-Post dat een goed DBFMO-proces meer kwaliteit oplevert. De kwaliteit wordt ook bewaakt na ingebruikname. Omdat er intensief wordt samengewerkt tijdens de tenderfase, ontstaat een hecht team, dat elkaar ook na de tenderfase steeds opzoekt.

Ger Dogge, partner DVP, geeft van deze begeleiding een praktisch voorbeeld: “Kies je voor centrale afvalinzamelpunten en leg je dit niet uit, dan zie je na de ingebruikname vaak her en der prullenbakken opduiken. Als je vertelt waarom deze keuze bij het ontwerp is gemaakt, zijn gebruikers eerder bereid om erin mee te gaan.

Een van de grote DBFMO-projecten van het bureau is een tender voor de rechtbank Amsterdam. Vanaf 2020 wijst de Rechtbank Amsterdam vonnis in een nieuw onderkomen aan de Zuidas: Consortium NACH, waar DVP onderdeel van uitmaakt, is geselecteerd voor het ontwerp, de financiering, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van de grootste rechtbank van Nederland. Het consortium bestond bij aanvang alleen uit niet-bouwers: Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN en pas later zijn daar bouwbedrijven ( Heijmans en Facilicom) bij gezocht. Daar ging een intensieve dialoog aan vooraf. Kwaliteit gaf de doorslag.

Zeker in langdurige projecten zoals bij DBFMO-contracten moet de continuïteit goed in het oog worden gehouden, aldus het adviesbureau. “Als je niet uitkijkt, versplintert het proces en komt er  in elke DBFMO-fase een nieuwe ploeg opdagen. Nodig is een vaste kernploeg die er tot en met de exploitatie bij betrokken blijft. Daarmee hou je gedurende het hele traject overeind waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt en kun je elkaar daarop scherp houden.”

Bron: DVP/ PPS Post, maart 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *