DRP: aanbesteding onderzoek viskiosk niet nodig als je integer handelt. – Aanbestedingsnieuws

DRP: aanbesteding onderzoek viskiosk niet nodig als je integer handelt.

In Hoorn is een voormalige viskiosk van de familie Parlevliet herrezen uit de as en gegund aan RentTourBuy die daar fietsen verhuurt. Is het geen opdracht die in concessie moet worden uitgegeven? De gemeente geeft volgens het Noord-Hollands Dagblad maar liefst €40.000 euro uit voor een onderzoek naar de wijze van aanbesteden en het inkoopbeleid. Terwijl politieke fracties op de locatie een viswinkel wilden, plande het college er de fietsverhuur.

De lokale partij De Realistische Partij, afgekort tot DRP, in Hoorn heeft nu een apart inzicht in de inkoopbehoefte van dergelijke onderzoeken naar het rechtmatig aanbesteden van gemeentelijke opstallen:

Het te allen tijde voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling of niet integer handelen dient naar mening van DRP bij de lokale overheid de norm te zijn. Dure, van belastinggeld betaalde onderzoeken naar de handelswijze van het gemeentebestuur worden daarmee overbodig en het geld zal dan nuttiger besteed kunnen worden. DRP volgt de ontwikkelingen hieromtrent uiteraard op de voet!

Voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling is alleen soms lastiger dan gedacht, met name in het aanbestedingsrecht. Damned if you splits, damned if you samenvoeg. Dat maakt ook juist dat in dit schimmige gebied, onderhands gunnen aan bevriende ondernemers voor de ene partij heel gemakkelijk is en voor de andere weer onmogelijk.

Pixabay, PDPics
https://pixabay.com/nl/vergrootglas-loep-boek-woordenboek-389908/

Na de zomer van 2022 wordt het rapport opgeleverd, zo bericht het Noord Hollands Dagblad, dat zelf ook onderzoek heeft gedaan naar de gunning van de toerismekiosk. Volgens het Dagblad is RentTourBuy actief benaderd door ambtenaren en dit zonder dat de verantwoordelijk wethouder ervan wist. Zijn de ambtenaren de revolutie aan het ontketenen of is dit weer een aanbestedingsdoolhof dat bewandeld is waarna het proces zichzelf leidde, zonder democratisch besluit dat eraan ten grondslag lag? Dat laatste herkent de redactie maar al te goed van de aanbesteding van de renovatie van het Oosterpark, aan welke renovatie ook geen democratisch besluit ten grondslag lag en waarmee de beoogde doelen volledig niet gehaald zijn.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20211126_90402934

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220209_2898623?utm_source=google&utm_medium=organic

Fracties eisen opheldering over aanbesteding viskiosk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *