Dierenambulances: aanbesteden oorzaak lange vervoertijd – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Dierenambulances: aanbesteden oorzaak lange vervoertijd

AMSTERDAM – Van onze redactie
De aanbestedingsprocedure is de oorzaak van de lange vervoertijden bij het vervoer van dieren. Dat stelt het rapport Hoe de hazen lopen, dat 7 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd. De respondenten noemen het vervoer van landbouwdieren problematisch. “Doordat dit geregeld is middels een Europese aanbesteding is er maar een aanbieder. De aanrijdtijden zijn hierdoor soms erg lang.”

De markt voor dierenambulancevervoer is niet volkomen. In de regel is er maar een aanbieder, of zelfs nul aanbieders in de markt. Er valt weinig aan te verdienen, het wordt onder de kostprijs aangeboden. De dierenambulances werken met vrijwilligers. Ze krijgen alleen een onkostenvergoeding en hebben daarvoor contracten met de gemeente. In principe moeten ze 24 uur beschikbaar zijn, maar niet alle dierenambulances lukt dat, volgens het rapport.

Dierenambulancevervoer is sporadisch op TenderNed terug te vinden, zoals deze uit Schagen. De dienst rijdt in 2016 nog steeds en is op zoek naar vrijwilligers.

In de gemeenten Gouda, Zuidplas en Waddinxveen is in 2012 geprobeerd het dierenambulancevervoer aan te besteden. Dat is weer afgebroken, bij gebrek aan belangstelling van de markt. De directeur heeft daarop een persbericht rondgestuurd met de mededeling dat het tarief dat de gemeente betaalt al jaren niet kostendekkend was. De dierenambulance is daarop gered in 2015 met een anonieme gift waarop in juni 2015 de belastingdienst beslag is komen leggen op de ambulance. De ambulance is stug doorgegaan en rijdt zestien keer per dag uit. Zie ook dit youtubefilmpje van de redding van een schaap in februari 2016.

In 2010 won na een aanbesteding de dierenambulance in Utrecht het dierenambulancevervoer in de regio Utrecht. In 2012 moest de Utrechtse dierenambulance het voor gezien houden, de vrijwilligers haakten af en het was niet meer mogelijk de taak kostendekkend uit te voeren.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *