Den Haag zegt contract met Pels Rijcken op – Aanbestedingsnieuws

Den Haag zegt contract met Pels Rijcken op

NRC kwam met de primeur dat de gemeente Den Haag het contract met advocatenkantoor Pels Rijcken heeft opgezegd. Het advocatenkantoor ligt onder een vergrootglas na de plotselinge dood van Frank Oranje, waarbij een miljoenenverduistering van derdengelden werd ontdekt. Dat bracht ook het hele kantoor onder een ander daglicht.

Pels Rijcken maakte in oktober al bekend te stoppen met het notariaat, een afdeling van 13 man. Het NRC meldde nog 23 november op basis van interne stukken dat de top van het Openbaar Ministerie de officier van justitie die onderzoek deed naar de miljoenenfraude van de bestuursvoorzitter van notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken, heeft teruggefloten.

Daarover is het oordeel van Hart voor Den Haag, niet mals. Een verbijsterde Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag noemt het: “Ongehoord in een rechtsstaat”, .

“Waar gewone burgers, denk aan de toeslagenouders, nagejaagd worden door de duurbetaalde advocaten van Pels Rijcken, wordt het kantoor zelf door het OM in staat gesteld om haar eigen (vastgestelde) strafbare feiten te onderzoeken. Het is werkelijk waar bezopen en exemplarisch voor de betonrot die het fundament van onze rechtsstaat inmiddels in vergevorderde toestand heeft aangevreten” [ aldus Sluijs die wijst op de aaneenschakeling van schandalen die over de landsadvocaat naar buiten gekomen zijn. …]
Ongekende fraude, racisme, een verziekte bedrijfscultuurondertoezichtstelling, vernietigend rapport van het Bureau Financieel Toezicht, voor de tuchtrechter gedaagd en vandaag als klap op de vuurpijl het nieuws dat het OM het onderzoek eigenhandig stilgelegd heeft. Dat is de opbrengst van het advocatenkantoor wat door ons stadsbestuur tegenover burgers, ondernemers en medewerkers gezet wordt die een juridisch geschil met de gemeente hebben. Met dit kantoor moeten wij helemaal niks meer te maken hebben

De huidige overeenkomst loopt tot 1 januari 2022 en zal daarna niet worden verlengd. Een motie daartoe van Hart voor Den Haag is unaniem aangenomen.

Net een dag nadat het NRC dit nieuws wist te brengen, voltrok zich de rechtszaak in een opvallende vervolging van de Katwijkse klokkenluider Huig Plug om het retweeten van een meme. Een dag nadat dit weinig transparante vervolgingsbeleid bekend werd, is Plug veroordeeld om bedreiging van Hugo de Jonge en Mark Rutte. Op 24 november is Plug veroordeeld voor 10 weken waarvan 4 voorwaardelijk, om deze meme -tweet, die volgens de rechtsgang een bedreiging aan het adres van Hugo de Jonge en Mark Rutte zou zijn. Nou heeft de redactie van Aanbestedingsnieuws ook ooit een vak gehaald in #uitingsvrijheid, dit is toch zeker een zaak om juridisch gezien van op te kijken. Dat is het eens te meer nu de top van het OM ook het onderzoek naar de fraude van Pels Rijcken stillegde.

Standbeeld Haagse Harry ©WikiCommons 2016 fragment https://nl.wikipedia.org/wiki/Haagse_Harry#/media/Bestand:HaagseHarryStatue.jpg

Pikant bovendien omdat eerder deze maand dezelfde Kingma van Pels Rijcken betrokken was bij een civiele aanklacht tegen de heer Plug om het verwijderen van tweets, op straffe van een dwangsom van €250.000, een zaak die diende voor de rechtbank in Rotterdam.  Ook deze rechtszaak verliep zeer opmerkelijk, een rechtbankvoorzitter van het Hof van Amsterdam zou via Skype bij de zaak aanwezig zijn. De rechter die over de zaak oordeelde was bovendien directe collega van de rechter die mede onderwerp was van het geding. Plug zelf werd echter niet in de gelegenheid gesteld bewijs in te brengen in een openbare zitting omdat de zitting besloten werd verklaard en liep daarom de zaal uit.

Het ging in die zaak om tweets waarin Plug samen met de moeder van het slachtoffer gewag maakt van de zaak Lisa, waarin door de slachtoffers wordt verklaard dat kinderen zijn verkracht door onder meer een partner en oud-CEO van Pels Rijcken en een voormalig topambtenaar van Justitie. Waar of niet, dat kan Aanbestedingsnieuws als zakelijke krant niet onderzoeken in het bestek van dit artikel. Wel opmerkelijk: dat verhaal werd eerder ook gesteld door Micha Kat.

Dat de beschuldiging nu door de moeder van Lisa via de camera van Plug herhaald is, is niet heel opmerkelijk vanuit hun standpunt, dat de zaak vanwege de betrokkenen intrinsiek geen eerlijke berechting kan krijgen. Wie moet dan uitzoeken hoe dit zit, nu lijken Justitie en diens huisadvocaat Pels Rijcken als vermeende dader dan niet de meest in het oog springende onafhankelijke partij. Maar bij een terechte klacht daarover van het FvD in een parlementaire zitting, wist D66 kamerlid Van der Meent de microfoon van Gideon van Meijeren uit te draaien.

Plug is eerder op deze site aangehaald in verband met zijn positie als erkend klokkenluider in verband met de mislukte inkoop van portofoons voor cipiers, de portofoons haperen en storen, dat is voor hen een levensbedreigende situatie. Daartoe had de heer Plug meerdere memo’s waaruit een en ander ook bleek, geplaatst op Twitter. Wij hebben hier vragen over gesteld aan DJI rond 6 oktober 2020 en tot onze spijt nooit antwoord op mogen krijgen. Plug is eervol ontslagen en decennia in dienst als cipier bij DJI.

Er speelt dus nogal wat meer aan affaires c.q. vermoedens rond de huisadvocaat Pels Rijcken dan alleen de zaak Oranje. Dit komt nog bovenop het monopolie op het voeren van de titel landsadvocaat, als gevolg van het instellingsbesluit uit de jaren ’60 dat er kennelijk de oorzaak van is dat de landsadvocaat nog steeds niet hoeft te worden aanbesteed. Op basis van dat instellingsbesluit kan de samenwerking door het OM met de landsadvocaat elke dag beëindigd worden. Dat is op zich al indicatief voor een weinig wederkerige en ongezonde leveranciersrelatie.

Den Haag is maar een kleine stad. Saillant detail, de oud CEO ook aanbestedingsjurist. Dat blijkt uit onderzoek van Aanbestedingsnieuws (naar de website van Pels, ‘t klinkt altijd spectaculairder in journalistentaal). Rara waarom. Aanbestedingsnieuws ziet er bewijs in voor zijn eigen stelling dat Aanbesteden niet werkt en het concept vrije markt en de reciprociteit daarvan miskent. Al is de wens natuurlijk ook een beetje de vader van de gedachte.

Zie ook:

Top-notaris Frank Oranje: een man met twee gezichten – NRC

Sjoemelnotaris Frank Oranje, ook wel ‘de kleine NSB-er’, liet er geen gras over groeien (quotenet.nl)

Pels Rijcken: totale schade door fraude Frank Oranje komt uit op 16,4 miljoen euro – Advocatie

Hart voor Den Haag: Stop samenwerking Pels Rijcken

Gemeente Den Haag stopt met advocaat Pels Rijcken na fraude – NRC

https://www.advocatie.nl/nieuws/grapperhaus-draait-duimschroeven-aan-bij-landsadvocaat-pels-rijcken/

1 thought on “Den Haag zegt contract met Pels Rijcken op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *