Definitief ontwerp nieuwe bibliotheek Rotterdam bekend
Het ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek wordt gemaakt door Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem. Dit team is door de beoordelingscommissie als beste verkozen uit vijf schetsontwerpen. In die keuze zijn ook de meningen van duizenden Rotterdammers meegenomen.
Het architectenteam heeft het schetsontwerp samen met de gemeente en de bibliotheek uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. En nu is het definitief ontwerp ook klaar.
Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft herkenbaar aan de iconische gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn. Het vernieuwde gebouw wordt binnen lichter en geschikter voor ontmoeten. Aan alle kanten komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling voor 1.200 fietsen.
Ndr: Tja. Moderne architectuur. Rotterdam. Glazen waterval. Huiskamer van de stad. Ze zeggen het al.
Dan kan je nogal een ijspaleis verwachten. Mag Aanbestedingsnieuws zich een kritische noot veroorloven? Als je weet dat je er boeken moet gaan opslaan, waarom maak je er dan een niet te verwarmen tochtig krot van met torenhoge plafonds en megaruiten. Moet het nou koud en klam en ongezellig zodat iedereen lezen voorgoed haat?
Het doet ons denken aan de megaflater van de Amsterdamse bibliotheek. Geen bibliotheek in Nederland was leuker dan die aan de Prinsengracht. Knus. In de stad. Met allemaal boeken. In elk nummer, heel wat. Bovenop elkaar.
Toen nog niet elke barbaar uit elke uithoek binnen kwam gelopen, kon dat ook gewoon. Fijn wegzakken in een jaren 80 fauteuil en 5 uur lang een boek lezen en erboven in slaap vallen en een beetje kwijlen tot je door een Amsterdamse oma wordt aangetikt.
In zo’n parkeergarage als dat de OBA nu is geworden en waar ze dus de kinderboeken in de kelder bedacht hebben en je de kleuters nog tot op de 7e verdieping hoort krijsen zodat elk weldenkend mens er wegblijft en de boeken met picarta online bestelt, het is allemaal niet zo handig.
Zo niet handig, dat kan Rotterdam ook precies zo nadoen. Waarom niet? Laten we overal parkeergarages neerzetten, dat bibliotheek noemen, er voor de show wat boeken in zetten en er dan een pleisterplaats maken voor daklozen en relpubers in een megamethadonbus met klamme folders en blauwe verlichting.
Boekenliefhebbers bestellen het wel online. Met telnet; als het moet, met de telegraaf. Maar wel zonde van al dat goed opgeleide personeel, de boeken, die er niet goed tegen kunnen en de energierekening. Maar ja. Je kan er ook wel over klagen, voorzieningen verdwijnen eerder dan dat iemand het moderne architectuur probleem weet op te lossen.