Defensie vervangt persoonlijke gevechtsuitrusting

Defensie gaat de persoonlijke gevechtsuitrusting vervangen. Dat is nodig voor de veiligheid van het personeel, zo bevat de huidige gevechtsuitrusting bevat steeds meer tekortkomingen. Defensie is op zoek naar een samenhangend systeem van een draagvest en extra uitrustingstukken, zoals draagtassen, kogel- en scherfwerende platen en een rugzak.

Het gaat om ongeveer 25.000 sets persoonlijke gevechtsuitrusting. Specifiek voor operationele inzet ongeveer 10.000 sets ballistische bescherming op uitleenbasis. Deze uitrusting is niet voor de gevechtseenheden. Hun uitrusting wordt aangeschaft via het project ‘Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem’. Bescherming, functionaliteit, veiligheid, pasvorm en comfort moeten voorop staan.

De aanschaf bedraagt naar verwachting tussen de € 25 miljoen en € 100 miljoen en loopt van 2019 tot en met 2023.In de gisteren gepubliceerde Defensienota is een Inkoopplanner (blg-841028) gepubliceerd waarin deze en andere aanschaffen zijn opgenomen.

©Defensie 2018

Eerder droeg Kamerlid Baudet in de Tweede Kamer een gevechtsuitrusting om te tonen hoe veel het huidige materiaal te kort kwam. Een Kamerdebat van het probleem omtrent gevechtsuitrustingen is daarop echter uitgebleven. Al in 2007 speelden problemen met de gevechtsuitrusting van defensie.

Er staan aanbestedingen van gevechtslaarzen, sokken en toebehoren en bepakkingssystemen op TenderNed. In 2016 zijn de bepakkingssystemen geleverd door Delta International Uniformuitrustingen bv uit Houten.

Zie ook:

Kamerstukken 2017/18,  34919 nr. A, bijlage

http://politiek.tpo.nl/2017/10/03/video-thierry-baudet-spreekt-tweede-kamer-toe-in-legeroutfit-tijdens-mali-debat/

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2018/05/07/nieuwe-gevechtsuitrusting-in-aantocht

Laatst geupdate op:

redactie Auteur

Geef een reactie