Defensie neemt MCTC af van Saab – Aanbestedingsnieuws

Defensie neemt MCTC af van Saab

Defensie heeft 21 juni contracten getekend met Saab voor de levering van mobiele trainingscentra: Mobile Combat Training Centre (MCTC). Saab en Defensie tekenden gisteren voor verlenging van het contract. Het gaat niet alleen om nieuwe apparatuur met nieuwe functies, maar ook om een onderhoudsovereenkomst van 10 jaar.  De totale order over de periode van 10 jaar heeft een waarde van zo’n €140 miljoen.

owel de landmacht als het Korps Mariniers gebruiken het MCTC al sinds 2000. Het systeem ondersteunt militairen met virtuele functies bij live trainingen. Die maakt een combinatie mogelijk van  echt en virtueel, een zogenoemde blended training. Dit kan nu bijvoorbeeld nog beter met de nieuwe ‘mortar and forward observer’.

Het systeem heeft ook meer en betere mogelijkheden voor het live volgen en beoordelen van het optreden.

©Saab 2021

Zo is het hele oefenterrein met augmented reality te overzien, maar zijn ook individuele militairen te volgen.

Daarvoor dragen militairen een MCTC-vest, een zogenoemd personal detection device. Ook dit wordt vernieuwd en volledig geïntegreerd met de nieuwe spullen van het STRONG-systeem (soldier transformation OnGoing). Hierdoor is het nieuwe vest makkelijker te bevestigen en ondervinden militairen er minder hinder van. De oude helmband wordt vervangen voor een compactere versie. Die is afgestemd op de nieuwe helm en draadloos. Ook wordt het vest uitgevoerd in het Netherlands Fractal Pattern.

 “Dit is een lange termijnoplossing voor meer trainingscapaciteit. Het garandeert dat we zowel in eigen land als samen met internationale partners realistisch kunnen trainen. Met deze upgrade verhogen we de realistische aanpak en flexibiliteit van onze trainingen. We verbeteren de samenwerkingsmogelijkheden en interoperabiliteit met onze internationale partners.”
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen

Alle laserdetectoren voor voertuigen worden draadloos. Daarnaast krijgen de gevechtsvoertuigen pyrotechnische rook. Zo valt op grotere afstand beter te zien of een voertuig is geraakt  en wat de schade is. De CV90 en Leopard krijgen bovendien een optische schotindicator in de vorm van een stroboscopische lamp onder de loop. Het .50-machinegeweer krijgt een nieuw type laser met een langere dracht. Ook is hiermee de baan van kogels realistisch te simuleren (ballistiek).

Op Marnehuizen komt voor veel meer militairen uitrusting te liggen. Daarnaast worden 20, in plaats van de huidige 3, gebouwen voorzien van apparatuur. Hierdoor zijn op meer huizen wapeneffecten te simuleren. Dat gebeurt met zogenoemde Battlefield Effect Generators die licht, rook en geluid produceren.

Bron: Defensie/SAAB, 21 juni 2021

https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2021/saab-to-deliver-combat-training-solutions-to-the-netherlands

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *