De helft minder last van de eikenprocessierups in 2021 – Aanbestedingsnieuws

De helft minder last van de eikenprocessierups in 2021

Het eerste komkommernieuwtje van het jaar gaat over de war on oak processionary. Was tijdens de erg hete zomer van 2019 de processierups nog opgerukt tot zelfs zo noordelijk als in Amsterdam, de zomer van 2021 laat het behoorlijk afweten. Goed nieuws voor alle gemeenten die zo lui zijn geweest geen mezenkastjes op te hangen, de processierups is daarmee namelijk ook weer op zijn retour.  De Wageningse Landbouwuniversiteit WUR bericht dat de plaagdruk met ongeveer de helft is afgenomen. “Dit jaar hebben gemeenten bij 17% van ruim 109 duizend geïnventariseerde eiken eikenprocessierupsen aangetroffen. Dat is ongeveer de helft van het aantal van vorig jaar.”

De koude zomer is niet de enige tegenwerking voor de eikenprocessierups.  De zeer koude april en mei zorgden voor een zeer trage ontwikkeling van zowel de eiken als de rupsen. Dan is er nog de gigantische kaalkap waarover alleen het AD als massamedium sporadisch bericht. In een zeldzaam geval wordt die ook toegeschreven aan de processierups, zoals in Renkum.  Dat is nogal rigoreus want zelfs in de eikenbossen waar echt overlast is van de rupsen volstaat het om een bordje met “pas op” neer te zetten of de nesten weg te stofzuigen. Bovendien hindert dat ook de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups: met name mezen en gemeenteambtenaren die weleens door het bos willen fietsen.

©Kleuske 2012 via Wikicommons
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups#/media/File:Thaumetopoea_processionea,_closeup.JPG

Het kenniscentrum eikenprocessierups berichtte in samenwerking met de WUR de navolgende cijfers. Daarbij moet wel worden aangetekend dat volgens het kenniscentrum gemeenten met veel bomen de eikenprocessierupshinder uitsmeren over al die bomen zodat de plaagdruk meevalt. Aanbestedingsnieuws fietst zelf veel door de eikenbossen van Valkenswaard, ze hebben daar zo veel bomen gekapt dat dat toch niet echt de reden kan zijn. Een telfout lijkt ons de meest waarschijnlijke oorzaak voor de enorme overlast die kennelijk is geconstateerd in Overijssel dit jaar. Zelfs in Friesland zijn er -tenminste door vrijwilligers- meer eikenprocessierupsen geteld dan in Brabant. Dat ligt zo noordelijk dat het ons erg vreemd voorkomt hoe het nou toch mogelijk is dat Overijssel en Friesland hoger scoren dan Brabant en Limburg, waar dat beest ook echt veel voorkomt.

Gemiddeld over alle gemeenten komt de plaagdruk op basis van de meldingen door 66 gemeenten op 30 procent en op basis van meldingen door vrijwilligers op 38 procent. Een verklaring voor het feit dat het landelijke besmettingspercentage met 17 procent veel lager ligt dan het gemiddelde over alle gemeenten komt doordat er een aantal gemeenten met veel geïnventariseerde bomen op een relatief lager aantal besmetting komt en zo een grotere bijdrage leveren aan het totaal.

Tip van de eeuw, we zeiden het al eens: Mezen zoeken hun nestkast juist al zo vroeg als in oktober. Want in de winter wil je ook een dak boven je hoofd. Het heeft dus geen zin te wachten tot april om nestkastjes op te hangen, dat kun je beter nu of over een maand of wat al doen. Het is maar weinig werk om een vogelkastje te maken, dat is zo gebeurd met een hand vol vrijwilligers of vandalistische kinderen. Dat werkt echt veel beter dan gif, wat de eikenprocessierups maar beperkt hindert, en zijn natuurlijke vijand de koolmees des te meer.  Maar het allerbeste werkt nog moeder Natuur zelf, als het gewoon Hollands weer is, komen de rupsen vanzelf minder langs.

Zie daarover ook onze eerdere berichtgeving in de strijd tegen de eikenprocessierups:

Bestrijding eikenprocessierups in de Achterhoek

Limagrains wint prijs voor duurzame eikenprocessierups bestrijding

Tilburg bestrijdt eikenprocessierups “biologisch” met Xentari

Bestrijding eikenprocessierups Apeldoorn gegund aan Eijkelboom

Arnhem deelt mezenkastjes uit tegen processierups

Zwolle gunt ROVA jachtgebied tegen processierupspaniek

Figuur 2: Aantal eipakketjes per boom waarin eikenprocessierupsen zitten zoals geteld door vrijwilligers en gemeenten (Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »