D66 Veenendaal stelt vragen over privacyschending bij aanbestedingen
D66 in Veenendaal heeft vragen gesteld aan het college over de schending van de privacy van de gehandicapte kinderen bij aanbestedingen van het leerlingenvervoer. De fractie van D66 Veenendaal heeft met verbazing en zorg kennis genomen van het bericht dat privé-gegevens van (onder andere) Veenendaalse leerlingen in het speciaal onderwijs op straat zijn komen te liggen.
Op 7 juli 2017 werd bekend via Aanbestedingsnieuws.nl dat gemeenten via TenderNed massaal gegevens van gehandicapte kinderen openbaar maken. Op 5 september werd via RTL nieuws bekend dat dit ook onder meer ging om de gemeente Veenendaal. Het ging onder andere om de woonadressen van de leerlingen, geboortedata en de scholen waar zij heen gaan. Het College van B&W informeerde middels een memo de Raad dat het hier ook om leerlingen uit Veenendaal gaat.
D66 wil meer duidelijkheid over wat er is misgegaan. De fractie wil onder meer weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, of het vaker is gebeurd, om hoeveel leerlingen het gaat en om welke gegevens van die leerlingen, wie er juridisch verantwoordelijk is en – niet het minst belangrijk – of en wanneer de ouders op de hoogte zijn gebracht. Vanzelfsprekend wil D66 ook weten wat er wordt gedaan om dit in de toekomst te voorkomen en waar ouders met vragen terecht kunnen.
Raadslid Hassan Saïdi: “Wij zijn, waarschijnlijk net als alle ongeruste ouders, geschrokken van het nieuws dat er gegevens van leerlingen op straat zijn gekomen. We vragen ons af: Waarom is de publicatie van deze gegevens noodzakelijk tijdens de aanbesteding van het leerlingenvervoer? Wij weten het niet. Daarom willen we graag zo snel mogelijk een antwoord op
onze vragen, van het College.”
De bescherming van de privacy van inwoners is een speerpunt van D66 Veenendaal. Altijd. En de privacy van kinderen – bijzonder kwetsbare kinderen zelfs – verdient de grootst mogelijke aandacht en waakzaamheid. Vandaar dat D66 de antwoorden van het College met enig ongeduld afwacht.
Ouders kunnen zich melden met vragen bij: d66veenendaal@rbu.d66.nl
Bron: D66 Veenendaal
Buiten het goede speurwerk van aanbestedingsnieuws hadden wij nooit geweten van deze schending. Dat RTL aanvullend onderzoek heeft gedaan, is mooi. Dat er nu vragen worden gesteld over het hoe en waarom, laat maar weer eens zien dat Aanbestedingsnieuws het antwoord hierop in haar artikelen van ene Ploeg, ook daarin het voortouw neemt. Voor zover ik de de artikelen goed begrijp is transparantie de grote oorzaak. Immers zonder deze transparantie is er een voordeel voor de huidige contractant. Hij weet wél welke adressen hij moet zijn om wie van waar naar waar te vervoeren. Andere aanbieders missen deze gegevens en hebben achterstand. Daarom worden de gegevens die de transparantie moeten bewerkstelligen door de gemeente verstrekt en door Tenderned klakkeloos gepubliceerd, ook al bevatten deze de privacy schendende gegevens. Europees Aanbesteden stoelt op transparantie en dat maakt over de hele linie de wet op Europees Aanbesteden tot een wet die niet werkt. Chapeau! Dat Tenderned er bij RTL genadig afkomt is geen onafhankelijke journalistiek. We kijken ook Facebook er op aan, als die pagina’s vol racisme, pesterijen,valse identiteiten etc. laat staan. Dus ook bij de publicist dienen wij hier aan te kloppen. Niet goed bezig.